Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Armádní airbus zradil i Lipavského. Vládní letka stárne a modernizace je v nedohlednu

Autor: bel - 
24. března 2024
14:10

Není to ani 20 let, co dva vládní stroje Airbus A-319CJ létají s vojáky i nejvyššími ústavními činiteli po celém světě. Přesto čas od času tyto jinak spolehlivé letouny uzemní závada. Naposledy se o tom mohl přesvědčit šéf diplomacie Jan Lipavský (38, Piráti), který po návratu z turné po Indopacifiku neplánovaně uvázl v Indii.

První ze strojů schopných v patřičném luxusu převážet politiky či vojáky do mezinárodních misí, pořídila armáda v roce 2006. Druhý o rok později. Nejde tak o žádné létající dědečky. „U letadel, jako jsou ta vládní, dojde dříve k nějakému morálnímu zastarání, než že by byla olétaná k smrti,“ říká letecký publicista Martin Velek. „U letadel se počítá životnost jednak v letech a potom se počítají tzv. cykly, to znamená počet vzletů a přistání. A těch cyklů vládní letadla mají, oproti těm, co lítají komerčně, směšně málo,“ dodal Velek pro Blesk.

Zádrhel s programem

Přesto i airbusy občas nemohly kvůli různým závadám plnit své úkoly. Například pro Lipavského, který po cestě z Japonska uplynulou neděli uvízl se svou delegací v indické Bombaji, musel z Prahy letět druhý z airbusů. Nutno však dodat, že ministr čekání na náhradní letoun dokázal plně zužitkovat - v Indii navštívil soutěž Miss World, kde osobně podpořil i českou reprezentantku v soutěži, Krystynu Pyszkovou (25). „Je to letadlo, může se něco pokazit. Jinak ty airbusy jsou poměrně spolehlivé stroje,“ dodává Martin Velek.

Nový prostornější interiér nebude

Ještě nedávno armáda počítala, že airbusům – z nichž jeden je v konfiguraci pro 40 cestujících a druhý pro sto – po letech nechá zmodernizovat interiér. Zakázku ale odpískala ještě předtím, než uchazeči mohli podat nabídky. „S provedením modernizace jsme počítali v roce 2026, nicméně, zadávací řízení bylo zrušeno. Termín provedení modernizace tedy v tento moment nelze předjímat,“ napsala Blesku Simona Cigánková z ministerstva obrany.

„Ve zrušeném zadávacím řízení bylo požadováno – v jednom ze dvou letounů – změnit přepravní kapacitu navýšením počtu sedadel oproti současnému stavu o 22 míst,“ prozradila ještě Cigánková.

Zůstane jen u airbusů?

Kromě airbusů používají ústavní činitelé pro zahraniční cesty ještě turbovrtulové letouny CASA C295M. Ty jsou však vzhledem k nižšímu doletu a vyšší hlučnosti uvnitř kabiny nevhodné pro dálkové lety. Už před několika lety se armáda zbavila problémového tryskáče Challenger, ještě předtím odešly do zasloužilého důchodu ruské stroje Jak-40. V minulosti se mluvilo u nutnosti pořídit k airbusům – které jsou pro některé méně početné delegace až zbytečně velké - další, menší VIP tryskáč. A nebránila se ani mírně olétanému stroji. Jenže i tyto plány padly.

„Ministerstvo obrany v blízké budoucnosti nemá v záměru pořídit malý dopravní letoun,“ dodal Simona Cigánková. Ministerstvo teď pro účely armády preferuje trošku jiné stroje. Loni v říjnu rezort obrany oznámil, že zahájil jednání s brazilským výrobcem Embraer ohledně možného pořízení středních transportních letounů C-390. Ty by byly využívány mj. pro odsun raněných či evakuaci Čechů z krizových oblastí.

Se Zelenským po Evropě

Komfort českého vládního airbusu zakusil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (46). Loni v červenci mu jej armáda na základě žádosti české vlády i s osádkou propůjčila na cestu z Prahy do bulharské Sofie a zpět do Prahy. Odtud pak letěl do Bratislavy, z Bratislavy do tureckého Istanbulu, kde Zelenskyj nabral na palubu také propuštěné ukrajinské zajatce a s nimi pak do polského Řešova. „Náklady na letovou hodinu vojenského dopravního letadla Airbus A-319CJ činí cca 180 000 Kč,“ uvedlo k tomu tehdy ministerstvo.

Problémy s airbusy

  • Dosud poslední porucha vládního airbusu zasáhla loni v říjnu do evakuace českých občanů z Izraele po teroristickém útoku hnutí Hamás. Kvůli závadě tehdy nemohl k repatriačnímu letu odstartovat stroj s větší kapacitou, armáda vyslala vojenský letoun CASA a druhý airbus s nižší kapacitou.
  • V prosinci 2014 porucha airbusu zkomplikovala cestu vládní delegace na summit do Bělehradu. Premiér Bohuslav Sobotka (52) spolu s dalšími členy výpravy nakonec odletěl záložním letounem Challenger. S tímto strojem se armáda definitivně rozloučila v roce 2021.
  • V květnu 2013 vládnímu letounu s premiérem Petrem Nečasem (59) na cestě do Ruska prasklo čelní sklo. Airbus druhou polovinu letu absolvoval ve snížené výšce a bezpečně přistál v Moskvě.
  • V minulosti měl ze strojů používaných ústavními činiteli opakovaně potíže menší letoun Challenger. Například v listopadu 2004 mu prasklo čelní sklo a tehdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda (67) kvůli tomu nedoletěl na Blízký východ, jeho speciál se musel vrátit do Prahy. Kvůli další podobné prasklině pak musel v dubnu 2005 prezident Václav Klaus (82) do Říma na pohřeb papeže Jana Pavla II. cestovat větším Tu-154.

Video  Návrat obránců z Azovstalu  - Facebook Volodymyra Zelenského
Video se připravuje ...

dostojevskij ( 26. března 2024 15:07 )

Seďte na zadku a řešte problémy své země. A že je jich požehnaně!!!! Lidé taky nemají na nové auto a musí jezdit do práce, k lékaři a do škol!!!!

Antifiala ( 25. března 2024 07:21 )

Upocený blekota Nutella stejně nerozumi ani slovo anglicky, tak ať nikam nelítá.

otrusnik ( 24. března 2024 19:02 )

Ať si počká na ty nové letouny od Černochové. Rozhazování peněz od daňových poplatníků ,to jim jde nejlépe.

verka1 ( 24. března 2024 18:58 )

Jsou to nadlidi a jedině by si museli vždy pronajmout celé letadlo pro sebe.

Antifiala ( 24. března 2024 16:28 )

Panda může cestovat lodí. Čím méně toho stihne tím lépe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa