„Muzeum loni dosáhlo rekordu v návštěvnosti, takže je evidentní, že je o něj zájem a vyplatí se investovat do jeho rozvoje. Za 20 měsíců se bude otevírat nová hala veřejnosti a bude to i hezký dárek k výročí 150 letům MHD v Praze,“ řekl Hřib.

Dochází místo

Důvodem, proč musí podnik halu postavit, je nedostatek prostor pro exponáty a rovněž požární předpisy. Nedovolují, aby v budovách s dřevěnou konstrukcí parkovala vozidla na benzin či naftu. Autobusy a další exponáty jsou nyní v garážích v Řepích, na Klíčově nebo v Hostivaři v depozitáři.

Hala bude dvoupatrová. Vjezd do spodní části bude z ulice Na Ořechovce. V horním patře budou výstavní prostory, kam budou vozy dopravovány zespodu výtahy.

Unikáty silniční MHD

Opraven bude také vstup do areálu a koleje. „Rekonstrukcí vstupního objektu bychom chtěli návštěvníkům vytvořit daleko důstojnější prostředí, a to pro prodej upomínkových předmětů i pro zájemce čekající na jízdy historickými tramvajemi,“ řekl generální ředitel DPP Petr Witowski.

Koleje v areálu pochází ze začátku 20. století. V horní části budou zachovány, ve spodní potom zmodernizovány. Na mnoha místech se koleje propadají a narušují statiku.

„Věřím, že nejcennější exponát bude autobus Škoda 506 N z roku 1929, který se nyní opravuje ve Zlíně. Pak by tu měla být kompletně autobusová pražská doprava od jejího zahájení v roce 1929 až dodnes,“ řekl vedoucí muzea Petr Malík. Podnik již v tendru vybral projektanta nové expozice, který na ní již pracuje. Vedle haly bude také depozitář, který vznikne rekolaudací nynější budovy.

Výročí

Vzhledem k tomu, že letos uplyne 50 let od zahájení provozu metra na lince C, vypraví podnik do ulic tramvaj vyzdobenou jako byly tehdejší vozy metra EČS. V ulicích bude jezdit populární vůz typu T3.

Muzeum bylo slavnostně otevřeno 14. května 1993 a první návštěvníci se do něj podívali o den později. K vidění tehdy byly dva autobusy, 34 tramvají a trolejbus. Základy muzea vznikly v 60. letech 20. století, kdy pro něj budoucí správci začali mapovat a sbírat první exponáty.

Video
Video se připravuje ...

30. března se otevřelo Muzeum MHD veřejnosti pro nadcházející sezonu. Při té příležitosti přichystalo zájemcům i speciální jízdy některými ze starších dopravních vozů. (2018) David Malík

Fotogalerie
14 fotografií