Zaměstnanci rafinerie se zapojili do série stávek a blokád namířených proti reformě zákoníku práce, která má usnadnit přijímání i propouštění zaměstnanců. Vláda se prostřednictvím této reformy snaží povzbudit podniky k tvorbě nových pracovních míst.

Podle kritiků však zákon jde příliš vstříc zaměstnavatelům a ohrožuje jistotu práce stávajícím zaměstnancům. Již více než dva měsíce organizují odpůrci reformy demonstrace, které zaplňují ulice velkých měst. Od minulého týdne pak nespokojení zaměstnanci blokují některé rafinerie v zemi.

Některým čerpacím stanicím v zemi již kvůli blokádám a protestům, které začaly minulý týden, došel benzin. Ministr dopravy Alain Vidalies uvedl, že jedné z pěti čerpacích stanic v zemi chybí alespoň jeden druh benzinu, některé jsou zcela bez pohonných hmot. Ve Francii je celkem 12.500 čerpacích stanic.

Firma Exxon Mobil uvedla, že produkce v jejích dvou rafineriích ve Francii je na obvyklé úrovni a ke stávce se připojil omezený počet zaměstnanců. Nicméně poškození dopravní komunikace u Fos-sur-Mer způsobilo, že nákladní vozy nemohou nakládat.

Největší francouzský provozovatel rafinerií Total varoval, že některé jeho rafinerie zastavily provoz a produkce v dalších je omezená. Total ve Francii provozuje celkem pět z osmi místních rafinerií.

Francouzský premiér Manuel Valls v neděli ujistil, že Francie má dostatečné zásoby, aby se s nedostatkem benzinu v čerpacích stanicích vypořádala. Podle analytiků v nouzových zásobách je dostatek benzinu na to, aby čerpací stanice v zemi mohly fungovat až dva měsíce. V pondělí pak Valls slíbil rázné kroky k odvrácení problémů s dodávkami pohonných hmot a prohlásil, že vláda nebude stávky dlouho tolerovat, napsala agentura DPA.