V Gruzii by se měl Mládek setkat s prezidentem Giorgim Margvelašvilim nebo ministrem ekonomiky a udržitelného rozvoje Dimitrym Kumsišvilim. Zúčastní se i zasedání výboru pro dvoustrannou hospodářskou spolupráci mezi oběma zeměmi.

"Hlavními tématy zasedání budou vzájemný česko-gruzínský obchod a investice, průmyslová spolupráce, energetika, spolupráce v oblasti dopravy, komunikací a informačních technologií, cestovního ruchu, zemědělství i životního prostředí," uvedl před odletem Mládek.

Kromě zástupců MPO budou podle ministerstva na zasedání přítomni také představitelé ministerstva zahraničních věcí, ministerstva zemědělství, České rozvojové agentury či Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. Ministr se zúčastní i středečního podnikatelského fóra, v rámci něhož podepíše česká společnost ICT dohodu s gruzínskou společností Sakaeronavigatsia LLC na dodávkách systémů pro kontrolu letecké navigace, dodalo MPO. Již dříve se také hovořilo o zájmu pivovaru Svijany postavit v zemi svůj pivovar. Náklady projektu se předběžně odhadují až na 15 milionů eur (přes 400 milionů Kč).

V Arménii se pak Mládek mimo jiné setká s předsedou vlády Hovikem Abrahamjanem a ministrem energetiky a přírodních zdrojů Jervandem Zacharjanem. Program delegace zahrnuje například prohlídku Jaderné elektrárny Metsamor, na jejíž údržbě se podílí i česká společnost Škoda Jaderné strojírenství.

Podle Českého statistického úřadu činil předloni dovoz z Gruzie 569 milionů korun, meziroční nárůst byl třetinový. Nejvíce se dováželo ovoce. Vývoz činil asi 1,8 miliardy korun a tvořily ho převážně stroje. S Arménií je hospodářská výměna ČR menší. V roce 2014 činil tuzemský vývoz do této země asi 544 milionů Kč, dovoz byl ve výši 44,6 milionů Kč.