Meziroční inflace v USA byla v záporném pásmu už v březnu, kdy ceny klesly o 0,1 procenta. Je to především důsledek výrazně nižších cen benzinu, které od loňského léta klesaly pod tlakem propadu světových cen ropy.

Ekonomové oslovení agenturou Thomson Reuters odhadovali, že ceny proti březnu stoupnou o 0,1 procenta a meziročně budou stejně jako v předešlém měsíci nižší rovněž o 0,1 procenta. Ceny takzvaného inflačního jádra bez cen potravin a energií se zvýšily o 0,3 procenta. Meziročně zůstala jádrová inflace na 1,8 procenta.

Energetické náklady minulý měsíc klesly o 1,3 procenta. Z toho benzin, který v březnu podražil o 3,9 procenta, znovu zlevnil o 1,7 procenta. V meziročním srovnání byl benzin levnější o 31,7 procenta.

Ke vzestupu jádrového indexu přispěl růst nákladů bydlení o 0,3 procenta. Ceny zdravotní péče vzrostly proti březnu o 0,7 procenta a vykázaly nejvyšší přírůstek od počátku roku 2007.

Údaje z největší světové ekonomiky byly v posledních týdnech vesměs slabé, což analytiky přimělo k přehodnocení odhadů, kdy Fed přikročí k prvnímu zvýšení krátkodobých sazeb od roku 2006. Donedávna finanční trhy čekaly zvýšení úroků v září, nyní se spíše přiklánějí k prosincovému zásahu. Fed drží základní mezibankovní sazbu v rozmezí 0,-0,25 procenta od konce roku 2008.

Fed na svém dubnovém zasedání zhoršil hodnocení stavu ekonomiky a upozornil hlavně na to, že během zimy se zpomalil hospodářský růst, polevily firemní investice a snížil se vývoz. Ekonomika USA v prvním čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu zpomalila roční růst na 0,2 procenta, což bylo její nejpomalejší tempo za poslední rok. V posledním čtvrtletí loňského roku ekonomika rostla ročním tempem 2,2 procenta.