Euro k dolaru dnes před 16:30 SELČ vykazovalo pokles o zhruba 0,4 procenta na 1,1157 USD. Stalo se tak po zprávě, že aktivita v německém zpracovatelském sektoru v dubnu oproti předešlému měsíci zpomalila růst.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti zahraničních měn, stoupl o 0,1 procenta na 95,425 bodu poté, co ministerstvo obchodu USA zveřejnilo statistiku o březnovém nárůstu zakázek domácích průmyslových podniků.

V pátek dolarový index stoupl o 0,7 procenta. Předcházely tomu údaje o nárůstu spotřebitelské důvěry a nečekaně lepším prodeji vozidel v USA.

Zásadní význam pro další pohyb dolaru by podle pozorovatelů mohla mít zpráva o dubnovém vývoji zaměstnanosti v USA, kterou v pátek zveřejní tamní ministerstvo práce. Trhy pochybují, zda budou čísla dostatečně solidní, aby podpořila sázky na možné zvýšení úrokových sazeb v USA do konce tohoto roku.

Vyhlídky na růst úroků v USA stály za nedávným zpevňováním dolaru. Americká centrální banka (Fed) ale ve středu poukázala na slabší vývoj americké ekonomiky, což podle analytiků zvýšilo pravděpodobnost, že Fed sazby nezvýší minimálně do září. Donedávna se přitom spekulovalo, že Fed by ke zvýšení sazeb mohl přikročit už v červnu.