"I vzhledem k dlouhodobějším výhledům, které očekávají další oživení poptávky především na klíčovém německém trhu, je na místě mírný optimismus, že by český export mohl v druhé polovině roku růst výrazněji než v té první," uvedl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Za červencovým růstem indexu podle něj stojí zejména růst zahraničních zakázek. Naopak minusovým znaménkem do indexu přispěly německé průmyslové zakázky a reálný efektivní kurz koruny.

Index Asociace exportérů si klade za cíl tři měsíce dopředu předpovídat vývoj českého exportu na základě řady statistických dat a vybraných parametrů. Do indexu jsou zahrnuty mimo jiné německé průmyslové zakázky, kurz koruny k euru očištěný o inflaci v průmyslu, zakázky ze zahraničí a index nákupních manažerů Eurozóny PMI.

Podle posledních údajů ČSÚ zahraniční obchod Česka v únoru skončil podle předběžných údajů v přebytku 18 miliard korun, meziročně tak byl vyšší o 3,2 miliardy. Výsledek kladně ovlivnil především obchod s minerálními palivy a se stroji a dopravními prostředky. Vývoz se v únoru meziročně zvýšil o 7,5 procenta (na 271,1 miliardy korun) a dovoz o 6,7 procenta (na 253,1 miliardy korun).

ry dr