Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Prezident Ukrajiny: Porošenko složil slib a nabídl amnestii povstalcům!

Autor: ČTK, lm - 
7. června 2014
10:38

Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko na dnešním zasedání parlamentu v Kyjevě složil přísahu a nastoupil tak do úřadu. Slavnostního aktu se zúčastnila řada zahraničních státníků, včetně amerického viceprezidenta Josepha Bidena a prezidenta Evropské unie Hermana Van Rompuye. Za Česko byl přítomen ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Porošenko chce v zemi mír a nabídl povstalcům amnestii.

"Neprahnu po válce, neprahnu po pomstě. Přeji si nastolit mír. Začnu tím, že navrhnu mírový plán," prohlásil Porošenko v inauguračním projevu, který pronesl po složení přísahy. Vyzval přitom povstalce na východě země ke složení zbraní a nabídl jim amnestii. Zároveň dal najevo ochotu vytvořit volné koridory pro odchod ruských ozbrojenců z východu země do Ruska.

Porošenko jiné také zdůraznil, že Krymský poloostrov, anektovaný v březnu Ruskem, nadále považuje za součást Ukrajiny. "Krym byl, je a bude součástí Ukrajiny. O tom není žádná diskuse," prohlásil.

Porošenko zvítězil 25. května v předčasných prezidentských volbách, když získal 54,7 procenta hlasů. Stal se tak pátou hlavou ukrajinského státu od nabytí nezávislosti po rozpadu Sovětského svaazu v roce 1991.

Od Porošenka se očekává, že nalezne řešení současné ukrajinské krize, především že dokáže zastavit povstání proruských separatistů na východě země, urovnat vztahy s Ruskem a prosadit nezbytné ústavní a hospodářské reformy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

czrus ( 8. června 2014 08:14 )

RUSSKO zacina vyrobu novyho bombardera ! http://www.sharpnews.ru/news/3659/azh_dukh_zakhvatyvaet_ehtomu_samoletu_rossii_ne_budet_ravnykh _v_mire/detail

czrus ( 8. června 2014 07:59 )

A JETO TADI ! ANTI fasisty s celiho sveta jdu pomoc POVSTANCUM na Ukraine ! http://ria.ru/world/20140604/1010696708.html?utm_source=smi2&utm_medium=banner&utm_camp aign=rian_partners TAK ZE VALKA TEPERVE ZACINA !!!

czrus ( 8. června 2014 07:54 )

Západem vyprovokovaná ukrajinská krize jako záminka k expanzi NATO na východ http://czech.ruvr.ru/2014_06_07/Zapadem-vyprovokovana-ukrajinska-krize-jako-zaminka-k-expanzi-NATO-n a-vychod-4210/

czrus ( 8. června 2014 07:05 )

Domobranci Slavjanska prohlásili, že sestřelili bezpilotní letoun http://czech.ruvr.ru/news/2014_06_07/Domobranci-Slavjanska-prohlasili-ze-sestrelili-bezpil otni-letoun-7461/

czrus ( 8. června 2014 06:38 )

kobyla1: Vztejte se....nyc se vam nestane.....herdek co mi ty jeho kecy připomínaj????? prosim te ne roscelujsja , von za to ne stoji ! nic mu neodpovidaj , at tahne mame do analu spatki , vod kad vysel ! jeto postizenyj , prave takovy potrebuje USA takovy stavi do vlady po celem svetu, a pak lidi kukaji jak to ze CZ propadla do haje ! avona je raskradena !

Zobrazit celou diskusi