Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dívenku (+7) usmrtil guláš z muchomůrky

Mochomůrka zelená
Mochomůrka zelená  (Autor: Blesk)
Autor: Pavel Čempěl - 
7. srpna 2008
15:20

AKTUALIZOVÁNO Houbový guláš připravil o život sedmiletou holčičku z Ostravy. Ve čtvrtek ráno zemřela v ostravské fakultní nemocnici.

Pokrm z hub totiž obsahoval i prudce jedovatou muchomůrku zelenou. Praktická lékařka však příznaky otravy nepoznala a ani rodiče tato možnost nenapadla. Dítě se tak pozdě dostalo do rukou specialistů.

Guláš z jedovatých hub si připravila rodina už v sobotu. Malá školačka ho jedna celý víkend a v pondělí skončila s nevolností u lékařky. Ta ji však poslala domů s tím, že je to viróza. Dívence ale bylo stále hůř a druhého dne opět putovala do Městské nemocnice na Fifejdách. "Poprvé se rodiče o houbách vůbec nezmínili. Až při druhé návštěvě na konkrétní dotaz lékaře připustili, že celá rodina jedla guláš z hřibů," sdělila mluvčí nemocnice Anna Vidiševská.

Otrávená holčička byla převezena na specializované pracoviště do Poruby, ale bylo už pozdě. Kolabovaly jí orgány a přes veškerou snahu ve čtvrtek ráno zemřela. Lékaři se navíc dozvěděli, že guláš jedl i tříletý bráška zemřelé. Přijali ho na pozorování a zjistili u něj rovněž příznaky otravy. Protože ale snědl pokrmu mnohem méně, je mimo ohrožení života.

I když nikdo oficiálně nepodal trestní oznámení, případu se už chopila policie. "Úmrtí dítěte prověřujeme," potvrdila policistka Gabriela Holčáková. Jak dodala, případem se zabývá služba kriminální policie a vyšetřování

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání