Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uvařil si polévku ze satanů, ale přežil

Autor: Marie Machková - 
5. srpna 2008
11:06

Z jedovatých hub uvařil polévku! Zdeněk G. ze Studénky je přijel nasbírat do Štramberka a ignoroval při tom varovné cedule, které na místě vyvěsila radnice.

Riskantní gurmánský kousek přežil bez zdravotních potíží. Přiznal ale, že mu vůbec nechutnalo. Jedovaté hřiby prý už nikdy neutrhne.

"Vůbec nebyly dobré. Také mám strach, jak zareaguje můj zaměstnavatel, až zjistí, že jsem byl v novinách," stýskal si muž, který se živí jako rozvozce cukrovinek.

Zdeněk G. se svým jedovatým úlovkem na fotografi i čtenáře Blesku Zdeněk G. se svým jedovatým úlovkem na fotografi i čtenáře Blesku | Ivo Veselý

Houby uložil do přepravek firemní dodávky, ve kterých převáží zákusky, dorty a koblihy. "Ty bedny už byly prázdné a před použitím se vždy vymývají. Nic se nemohlo stát," zdůraznil Zdeněk G.

Při sbírání ho nachytal a vyfotografoval čtenář Blesku Ivo Veselý. „Křičel jsem na něj, že se otráví, ale on měl asi pocit, že mu ten úlovek závidím,“ řekl Veselý.

Zdeněk G. přiznal, že na upozornění Veselého nereagoval. A také tvrdil, že si nevšiml varovných cedulí, které v místě, kde vzácný hřib satan, hřib medotrpký a hřib Quéletův roste, vyvěsila štramberská radnice. Ta je proto nechala hlídat strážníkem.

"Houby moc neznám. Proto jsem před vařením listoval v houbařském slovníku. Tam sice psali, že satan je jedovatý, ale jenom za syrova, nebo při nedostatečné úpravě. Po delším vaření se jed zničí. To se mi sice podařilo, ale stejně jsem si nepochutnal," pronesl smutně Zdeněk G. "Žádné z těchto hub už nikdy neutrhnu," slíbil.

Hrozí trávicí potíže

Hřib satan patří k prudce jedovatým houbám, krom toho roste jen vzácně Hřib satan patří k prudce jedovatým houbám, krom toho roste jen vzácně | Wikipedie

Hřib satan je podle mykologů prudce jedovatá houba. Způsobuje trávicí obtíže provázené dehydratací. Po důkladném tepelném zpracování, déle než 30 minut, by měl být neškodný. Hřib Quéletův patří do skupiny modrajících hřibů. Ty jsou za syrova jedovaté. Hřib medotrpký je nejedlý.

Další informace o případu najdete zde.