Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dívka (3) bojuje o život!

Ilustrační foto
 (Autor: Blesk)
Autor: uá - 
18. ledna 2007
02:00

Meningokok zase zaútočil! Jeho obětí se stalo dvouměsíční miminko, další holčička bojuje o život. Stopy nákazy vedou do Liběšic, kde už nemoc řádila dříve

Velkou naději na uzdravení má holčička (3) z Litoměřicka, která leží v Masarykově nemocnici s meningitidou typu B. Její dvouměsíční sestřenice však před týdnem nemoci podlehla. "Holčička je již bez teplot, bez následků, nenastanou-li komplikace, během týdne ji propustíme," uvedl Pavel Dlouhý, primář infekčního oddělení. Hygienici v obou rodinách učinili potřebná opatření. "Příbuzné i ostatní lidi, kteří byli s dětmi v kontaktu, jsme vyšetřili a berou antibiotika," informoval Josef Trmal, krajský šéf hygieniků. Z výsledků vyšetření zatím vyplynulo, že nositelem onemocnění je pravděpodobně muž, který je otcem jedné a strýcem druhé dívky. S rodinou bydlí nedaleko Liběšic, kde v říjnu 2004 měl meningokok několik obětí. "Nelze tvrdit, že zrovna tento člověk děti nakazil, asi už to ani nezjistíme. Nemoc se přenáší kapénkově - dotyky, líbáním, někdy však stačí jen se nad dítě naklonit," vysvětlil Trmal.¨ Rodiče varuje, aby nepodceňovali horečnatá onemocnění a obrátili se na lékaře. Proti meningokoku typu B očkování neexistuje a nástup může být prudký.


Zrádný meningokok Bakterie Neisseria meningitidis, která způsobuje nákazu meningokokem - žije na sliznicích horních cest dýchacích zhruba u 10 procent lidí. Problém nastává v okamžiku, když se přemnoží nebo když ji chytí vnímavější jedinec. Pak dokáže způsobit hotové peklo. Nákaza se projeví stavem, který připomíná chřipku a prudkým vzestupem teplot. Stav nemocného se dramaticky mění. Na těle se mu mohou objevit tmavěčervené skvrny a člověk upadá do bezvědomí. Bakterie se přenáší kapénkovou cestou - tzn. líbáním, kašláním apod.
Prokleté Liběšice? Jako prokletí vnímali místní lidé onemocnění meningokokem typu B, které v roce 2004 postihlo v nezvyklé míře obec Liběšice na Litoměřicku. V Ústeckém kraji tehdy lékaři zaznamenali čtrnáct případů této smrtelné nemoci. Polovina nemocných byla z Litoměřicka a pět z nich mělo vazbu na Liběšice. Tři pacienti, mladá dívka (20) a dvě malé děti, nebezpečnému bacilu podlehli.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání