Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Očité svědectví tragédie na festivalu u Žďáru nad Sázavou: Jak se chlapec (†5) dostal pod kola vláčku

Autor: čad, shp - 
15. července 2018
12:55

Nečekaná smrt malého hocha (†5) poznamenala v sobotu odpoledne průběh rodinného festivalu ve westernovém městečku Šiklův mlýn u Zvole nad Pernštejnem na Žďársku. Chlapce tam přejel Safari vláček a nikdo už mu nedokázal pomoci.

K tragédii došlo na jedné z křižovatek v areálu westernového městečka okolo půl čtvrté odpoledne. Nepomohl ani okamžitý přílet záchranářského vrtulníku, který dosedl v bezprostřední blízkosti neštěstí. „Jedná se o dítě,“ konstatovala ředitelka krajské záchranné služby Vladimíra Filová. „Ze zákona a s ohledem na pozůstalou rodinu, se k zraněním, které utržilo, nebudeme vyjadřovat,“ odmítla poskytnout jakékoliv informace. Stejně skoupí byli i policisté.

Blesku se však v průběhu sobotního večera podařilo spojit s očitými svědky události. „Myslím, že řidič toho vláčku zastavil před křižovatkou a dával přednost automobilu jedoucímu zprava,“ informoval Blesk.cz starší muž, jehož obytný karavan měl stát jen pár metrů od místa tragédie. Podle jeho slov, maminka dvou dětí, která s nimi jela ve vláčku, jeho zastavení asi špatně vyhodnotila.

Ona si asi myslela, že to je konečná zastávka, a chlapce zřejmě vysadila, nebo možná klučík sám vyskočil z vagónku ven, to jsem přesně neviděla,“ popisovala událost další svědkyně. V tu chvíli se prý vyhlídková souprava znovu rozjela a chlapec zřejmě dostal strach, že mu maminka i se sourozencem ujede. Právě to měl být podle svědků osudný okamžik, kdy se dítě dostalo pod kola vagónu.

Já jsem na tom vláčku seděla, když se to stalo, a vím, jak to bylo. Vláček dával přednost a slečna, co ten vláček komentovala, řekla, že si můžou vysednout z vláčku. V tu dobu se maminka s chlapečkem zvedli a začali vystupovat z vláčku. Vláček se rozjel a přejel chlapce s tím, že otec s druhým dítětem seděl dál ve vláčku. Všichni jsme řvali na řidiče ‚zastav‘,“ popsala událost další svědkyně na Facebooku.

V současné době k tragédii nebudeme poskytovat žádné další informace,“ odmítla zjištěné informace Blesku potvrdit mluvčí policie Jana Kroutilová. „Policisté okolnosti, které tragické nehodě předcházely, prověřují. S ohledem na velké emoce a pozůstalou rodinu se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ dodala mluvčí.

V sobotu odpoledne, bezprostředně po vystoupení zpěvačky Lucie Bílé, organizátoři festivalu minutou ticha uctili památku tragicky zemřelého malého návštěvníka westernového městečka. „Zbytek programu, ve ztišeném režimu, jsme se po dohodě s interprety rozhodli věnovat památce zesnulého,“ informoval novináře majitel zábavního parku Libor Šikl. Organizátoři pak zcela zrušili závěrečný ohňostroj.

Jízda Safari vláčkem, který westernovým městečkem a jeho okolím projíždí vždy od 10 do 18 hodin, je pro návštěvníky spojena s komentovanou prohlídkou celého areálu zábavního parku. Cena projížďky vyjde na dva šikláky, což je místní měna nabízená v automatech v areálu. Za sto korun vám z nich vypadnou vždy tři šikláky. Řidiče vláčku po osudné tragédii podrobila policie dechové zkoušce s negativním výsledkem. Podle svědků, řidič vůbec netušil, že mu ze soupravy někdo vystoupil.

flora ( 15. července 2018 20:42 )

Máš recht. Plavčík může za to, že si smradi donesli dokonce šroubovák. A může za to, že zdrhi a mrtvého tam nechali, ani nezavolali pomoc. Máš recht, že doma nemusí dostat žádnou výchovu.

olda1000@... ( 15. července 2018 20:36 )

  irák sýrie, libye, afganistán,ukrajina, srbsko,jugoslávie, osetie, všude fašistické zlo USA a NATO vyvolalo krvavé války nebo občanské války a povraždili tím miliony dětí údajný vzor svobody USA fašismus záměrně postřílel bezbranné děti na ulicích ,poslali na ně armádu aby zastrašili občany své země od protestů masakr dětí v USA Kent state Ohio 4.5 1970 fašistická diktatura USA masakruje děti https://www.youtube.com/watch?v=FakLUusNlXc americký voják přinesl demokracii malému vietnamci ,drží ho v ruce jako kus hadru https://philosophyofmetrics.com/wp-content/uploads/2014/02/vietnam-war-victims.jpg okupace vietnamu po vylhané zámince USA ,lži o útoku v Tonkinském zálivu 4 000 000 obětí , 3 000 000 zraněných ,statisíce dětí postižených z chemických útoků USA svobody oběti kapitalismu 2,6 milionů dětí ročně zemře hlady statistiky OSN ekonomika.eurozpravy.cz/svet/78338-hladomor-dal-kosi-lidstvo-osn-selhava-je-hlad-uz-i-v-cesku/ 9.8.2011 Libye: 5. srpna zasáhla raketa NATO dětskou nemocnici ve Zlitanu. Zabila 50 dětí.pravda a láska zvítězila irák sýrie, libye, afganistán,ukrajina, srbsko,jugoslávie, osetie, všude fašistické zlo USA a NATO vyvolalo krvavé války nebo občanské války a povraždili tím miliony dětí údajný vzor svobody USA fašismus záměrně postřílel bezbranné děti na ulicích ,poslali na ně armádu aby zastrašili občany své země od protestů masakr dětí v USA Kent state Ohio 4.5 1970 fašistická diktatura USA masakruje děti https://www.youtube.com/watch?v=FakLUusNlXc americký voják přinesl demokracii malému vietnamci ,drží ho v ruce jako kus hadru https://philosophyofmetrics.com/wp-content/uploads/2014/02/vietnam-war-victims.jpg okupace vietnamu po vylhané zámince USA ,lži o útoku v Tonkinském zálivu 4 000 000 obětí , 3 000 000 zraněných ,statisíce dětí postižených z chemických útoků USA svobody oběti kapitalismu 2,6 milionů dětí ročně zemře hlady statistiky OSN ekonomika.eurozpravy.cz/svet/78338-hladomor-dal

bibijana ( 15. července 2018 20:26 )

Když se utopí děcko v bazénu, stane se úraz na tobogánech, je viníkem označený provozovatel, majitel, plavčík. Děcko vypadlo z vlaku, za viníka byly označeny a odsouzeny zaměstnankyně drah. České dráhy taky vyplatily vysoké odškodné.Žádná nešťastná náhoda to není.Majitel atrakce je trestně zodpovědný za smrt dítěte!!! Atrakce, a zvláště pro děti, mají být řádně a bezpečně zajištěny!!! Dnes každý chce na takových akcích zbohatnout,ale zodpovědnost žádná.Naši konšelé na takové akce taky dávají štědré dotace.Nic bych za to nedala, že tady tomu bylo také tak.Rodiče, suďte se a po majiteli požadujte vysoké odškodné!!!

flora ( 15. července 2018 19:16 )

A kde bereš tu jistotu, že anonymní ženská z FB píše pravdu ? Může to být i příbuzná, co nechce aby matka stála ve špatném světle. Počkej až co vyšetří. Uvidíme kde se stala osudová chyba.

FrantaSvacina ( 15. července 2018 18:02 )

Majojo to nemyslis vazne, pokud se nekdo uci cestinu na diskuzi, pak se nemusi divit, ze dela chyby. Cestina se vyucuje na skolach.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání