Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Srdcervoucí pohřeb Adama (†14), který zemřel při tělocviku: Příčina smrti odhalena

Autor: red - 
17. června 2018
10:38

Celé Slovensko zůstalo v šoku poté, co při hodině tělocviku během testů fyzické zdatnosti zemřel nadaný žák osmé třídy Adam (†14). V sobotu se s chlapcem v zaplněném kostele loučili rodiče, mladší sourozenci, spolužáci i přátelé.

Doběhl do svého nebeského cíle. Takto se se smrtí svého milovaného syna Adama loučili jeho věřící rodiče při mši v evangelickém kostele ve Spišské Nové Vsi. „S neochvějnou jistotou věříme, že se opět setkáme tam, kde už nikdy nebude loučení,“ vyznali se rodiče Karol a Lucia na Adámkově parte.

Během mše přečetl kněz vzpomínku rodičů na jejich prvorozeného, velmi nadaného syna. Celé hodiny trávil nad knihami, už ve dvou letech dokázal vyjmenovat a na mapě světa ukázat 60 zemí. „Znal jména osobností z historie jako Marie Terezie, Štefánik a jiné. Zájem o literaturu, zeměpis a historii u něj přetrval, což se projevilo na vynikajících studijních výsledcích,“ zaznělo během bolestného posledního rozloučení.

Jen před pár měsíci ho rodiče proto přemlouvali, aby po dokončení osmého ročníku šel studovat na bilingvní gymnázium. Adam to ale odmítl, chtěl si užít ještě poslední ročník základní školy se svými spolužáky. Tehdy ještě nikdo netušil, že na gymnázium nikdy nenastoupí.

Adámek je v nejlepší destinaci

„Jeho životní pouť skončila nečekaně. Už si nepřevezme vysvědčení, nepojede s námi na dovolenou do Egypta, kam jsme měli odjet 30. června. Pán se rozhodl vzít ho do té nejlepší destinace. Není lepšího místa, než tam, kde je nyní náš Adámek, ve svém pravém domově,“ vyznali se Karol a Lucia s tím, že jsou nesmírně šťastní za ty roky, které s ním mohli prožít. Poděkovali všem, kteří jejich syna měli rádi a věnovali se mu.

Po skončení mše vystoupil před smuteční hosty zdrcený tatínek Karol. Chvějícím hlasem promluvil o tom, jak se vždycky se všemi dětmi, Adamem, Alicí i Damianem radovali po dokonání nějakého sportovního závodu. Adam na žádné závodění nikdy nebyl. Karol všechny přítomné požádal, aby Adámkovi naposledy zatleskali a vyprovodili ho tak do nebe. „Svůj běh dokonal, doběhl do svého cíle,“ řekl otec a kostel se rozezněl potleskem.

Zdrcení rodiče ještě před posledním rozloučení navštívili v základní škole Adamovy spolužáky i učitele. „Každý váš úspěch bude i jeho úspěchem,“ řekli k žákům. A vzkaz měli také pro učitele. Nic jim nevyčítali. Při pitvě se totiž zjistilo, že Adam měl vrozenou srdeční vadu. Adam zemřel v úterý po poledni při testu sportovní zdatnosti na hodině, kterou vedl ředitel školy. Chlapci se udělalo nevolno a zkolaboval. Ani přivolaná rychlá záchranná služba mu však už nedokázala pomoci.

 

 

mk720117 ( 18. června 2018 01:21 )

 RakosnickxP: Ty vole, co ty jsi za asociálního ***a to svět neviděl. Máš vůbec děti, že o dítěti někoho jiného řekneš, že zdechlo? Prase jedno...

jtabp ( 17. června 2018 20:25 )

A můžu se zpetat na jaká vyšetření srdce se chodí (tam kde žijete) ve 14 letech nebo i třeba ve 30 letech?

fandasever ( 17. června 2018 19:23 )

Ano, je opravdu nepochopitelné že v dnešní době měl chlapec skrytou srdeční vadu a nikdo o ní nevěděl, chápu že pro rodinu je to obrovská tragédie a ztráta ale vinit z toho ředitele školy je opravdu podlé, kde je zodpovědnost rodičů, kde je zodpovědnost jeho lékaře, chodil nebo nechodil na pravidelné lékařské prohlídky nebo se to jeho rodičům zdálo zbytečné a v okamžiku kdy se stane malér tak rodiče hledají viníka všude kolem sebe jen ne u sebe!!

Milann ( 17. června 2018 19:10 )

A pan ředitel má čisté svědomí?

pomoooooc-hori ( 17. června 2018 19:00 )

A co páni doktoři těch 14 let dělali, když nepřišli na to, že kluk má srdeční vadu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání