Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Holčičce při porodu utrhli hlavičku. Když šel otec podat trestní oznámení na policii, čekal ho šok

Autor: shp - 
25. dubna 2018
20:03

Chtěl jen spravedlnost. Nešťastný otec Stanislav přišel za policisty ze slovenského Bardejova poté, co mu dcera Lorianka zemřela při porodu. Lékař jí podle odborné zprávy měl odtrhnout hlavičku. Zoufalý muž tvrdí, že muži zákona odmítli přijmout trestní oznámení. Policisté oponují, že nepřišel podat oznámení. Stanislav má však důkaz.

Elena a Stanislav se těšili na druhé miminko. Jejich dcerka Lorianka se na svět vydala ráno 12. dubna 2018. Miminku vyšla ven hlavička, poté se jí ale zaseknulo ramínko. „Lékař mě rozřezal, přišli mu pomáhat další, sestřička mi tlačila na břicho. Porodník chtěl dceru otočit, chytil ji za hlavičku a zlomil jí vaz,“ říká uplakaná Elena. Potvrzuje to i odborná zpráva o příčině smrti, kde se píše o „odtržení páteře od lebeční báze s pohmožděním měkkých tkaniv a porušením cév a zakrvácením.“

I proto se Stanislav v bolesti a hněvu vydal na policii. „Nechtěl podat trestní oznámení, informoval se jen o kontakt na Úřad pro dohled nad zdravotní péčí,“ tvrdil před časem prešovský policejní mluvčí Daniel Džobanik. Stanislav však poskytl deníku Plus Jeden Deň zvukovou nahrávku z návštěvy policie. „Ne policie, ale Úřad pro dohled nad zdravotní péčí zkoumá postup lékaře. Oni mají lékaře, to oni zkoumají, ne policie. Když vám přijde závěr, že pochybili, tehdy se můžete obrátit na soud,“ tvrdil mu policista.

Stanislav mu ale oponoval: „Ale já chci podat trestní oznámení!“ Policista byl neoblomný: „Ale za co?“ Otec dítěte trval na svém: „Za to, že mi zabili dítě.“ Strážce zákona odvětil: „To tvrdíte vy. Ale výsledek dá úřad.“ Proč se tak zachoval, není jasné. „Ve smyslu zákona o policejním sboru je policista povinný přijmout oznámení. Medializované informace, jako je i nahrávka, budou předmětem kontroly, kterou nařídil Ředitel krajského ředitelstva policejního sboru v Prešově. Na základě výsledků kontroly budou přijaté další kroky a opatření,“ prohlásil nyní Džobanik.

Stanislavovo trestní oznámení přijala prokuratura. Případem se zabývá i Úřad pro dohled nad zdravotní péčí a dokonce sama nemocnice. „Vyšetřovací komise zkoumá, zda byly dodrženy všechny standardy. Porod prováděl atestovaný lékař. Když nastaly nečekané a náhlé komplikace, které se nedaly předpokládat, přišly tam další lékaři s několikanásobnou atestací a přebrali porod. Za 25 let jsme takovou smutnou událost v nemocnici nezaznamenali,“ uvedl ředitel bardejovské nemocnice Marián Petko.

Unitekingdom ( 1. června 2018 20:10 )

Nechapu jak se muze te bavit nad tim jak ta zena vipada je to prece jedno jesli viapda tak nebo tak jde tu o miminko co prislo o zivot a vi tu resite tu zenu co vi ste to za lidi za to ze to sou romove takle sr vismivate ale gdibi to nebil barevnej tak vi sme takove komentare tadi necetli

cozumel ( 30. května 2018 08:33 )

Buď dali špatnou fotku a na fotce není matka nebo já nevím, vypadá jako babochlap, teda více chlap než baba

Monikay ( 10. května 2018 19:50 )

slovenské porodnice mají průser za průserem

krasomila ( 26. dubna 2018 12:40 )

Ti rodiče jsou teda hrozní a to dítě by bylo nejspíš taky, ale úplně to samé se v té nemocnici mohlo stát i někomu krásnému a inteligentnímu, takže si je zkuste představit třeba jako dva průměrné lidi.

europa ( 26. dubna 2018 07:46 )

Ten živočich vedle otce je co???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání