Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zuzka (†28) vykrvácela po porodu, lékařská zpráva zmizela: Porodnice hrůzy, vzpomínají rodičky

Autor: lm - 
30. října 2017
13:22

Smrt krásné Zuzky (†28) při porodu šokovala širokou veřejnost. Mladá maminka vykrvácela krátce po narození vytouženého syna. Dosud není jasné, co se přesně na sále stalo. Porod podle záznamů nemocnice proběhl v pořádku. Pak ale záznam chybí. Negativní zkušenosti s prešovskou porodnicí si na internetu vyměňují i další maminky.

K tragédii došlo před dvěma měsíci. Zuzka (†28) se do monobloku prešovské nemocnice dostavila pár dní po termínu s tím, že přenáší. Lékaři ji ale poslali domů a řekli jí, aby přišla za dva dny. Ve čtvrtek přišla znovu a svého prvního syna přivedla na svět v pátek, jenže po porodu začala silně krvácet. Gynekologové ji proto nechali převézt na ARO, kde hned po příjezdu rozhodli, že žena musí na operační sál. Mladá maminka ale přes veškerou snahu v noci na sobotu zemřela.

Rodina ženy nechápe, co se stalo. Podle zdravotní dokumentace totiž porod proběhl relativně v pořádku. „Ve zprávě o porodu je hodinové okno. V jednu porodila, mezitím jsou zprávy sestřiček, které jí dávají náramek, měří životní funkce, které prý byly v pořádku. A najednou ve dvě je psáno, že v důsledku těžkého porodu silně krvácí,“ popsal serveru Pluska.sk Zuzčin bratr Tomáš (27). Nemocnice se ale dosud k případu nevyjádřila a smrt rodičky začala vyšetřovat i policie a Úřad pro dohled na zdravotnickou péčí.

Mladé maminky si mezitím na internetu stěžují na toto zdravotnické zařízení. Se svým negativním zážitkem se svěřila i Michaela, jejíž případ se dosti podobá tomu Zuzčinu. Do prešovského monobloku přišla na vyvolání porodu, ale lékař ji chtěl poslat domů. Žena si stěžovala, že se dítě nehýbe, ale doktor přišel až druhý den a řekl jí, že ještě rodit nebude. Jen díky své asertivnosti si žena vymohla injekci na vyvolání porodu. Namísto kontrakcí ale následně pociťovala celou noc silné bolesti a zvracela. Sestřičky ji odvedli do porodní místnosti a tam ji nechali sedm hodin ležet. Druhý den jí propíchly plodový obal, aby jí odtekla plodová voda a znovu podaly lék na vyvolání porodu. Její bolesti se tím ještě zhoršily, ale sestry na ni křičely, že jde jen o kontrakce a že má tlačit.

„Tehdy přišel na vizitu primář. Zjistil, že stále mám v děloze spoustu plodové vody. Zamračil se, zeptal se, jak mohu takto rodit, když tomu ta voda brání a vytlačil ji ze mě. Odešel, všichni si vydechli a zase se začali chovat jako bezcitní sadisti,“ popsala žena. Lékař, který si jí tři dny nevšímal, musel dítě nakonec vytáhnout zvonem. To se mu navíc podařilo až napotřetí. „Chlapeček byl celý modrý, nehýbal se, byl tiše. Ani mi ho neukázali. Vrchol byl, když ho sestřička ode mě brala, vyklouzl jí a zachytila ho za nožičku těsně nad zemí," uvedla.

Její syn skončil po porodu na JIPce, trpěl nízkým počtem červených krvinek a silnou žloutenkou v důsledku rozdílnosti krevních skupin. Proto se přestal v bříšku hýbat dávno před porodem. Navíc se  narodil velký, měřil 56 cm a vážil 4200 gramů. Pokud bych věřila všem těm příběhům o prešovské porodnici, mohlo to dopadnout jinak. Nezapomenu na lhostejnost personálu monobloku,“ dodala Michaela.

Video: Reakce lidí i lékařů na kontroverzní dokument Mezi námi z prostředí bratislavských porodnic

jany ( 30. října 2017 19:51 )

hodinove okno? to maji psat dvakrat za minutu? jako je to smutne ale proste nejaka malicka cast zen pri porodu zemre. neda s ezabranit uplne vsemu co s etelu stane.

prycsnima ( 30. října 2017 16:46 )

 JE TO HNUS CO SE V ČR DĚJE ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

agfor ( 30. října 2017 15:31 )

Kecy, mají uloženo někde všechno, jen to nechtějí přiznat. Stejné to bylo, když mi v Mostě zavraždili otce a zmrzačili matku. Za to musíme platit parazitům ve zdravoních pojišťovnách výpalné. je to jako ve středověku, kdy si mučený a popravený musel platit svého kata.

sores ( 30. října 2017 14:31 )

I pro Dr. jsme jen kus!! To že se její zprava ztratila,proč asi?? To o něčem svědčí, haj.zl Dr.nechce mít průšvih. Kdepak mít mega.zdraví to je bohatství, když jde o život jsou mega na prd.!!

moiaza ( 30. října 2017 13:48 )

Pro pojišťovny a nemocnice jste pouhým kusem. Tam se to tak nebere. Přežiješ, tvoje štěstí, nepřežiješ, máš smůlu. Kus jako kus. Přežívají jen silní jedinci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání