Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Drsné svědectví Kajínka o Vánocích v kriminále: Jak bude slavit letos?

Autor: ljš, Tomáš Koníček - 
23. prosince 2017
18:31

Třiadvacet Štědrých dnů za sebou strávil za mřížemi! Omilostněný vězeň Jiří Kajínek Blesku popsal, jak Vánoce v kriminále prožíval, čím si vězni svátky zpříjemňují a co je pro ně nejtěžší. Naznačil také, jak a s kým stráví ty letošní, které jsou pro něj výjimečné.

"Vánoce ve vězení, to je chmura a smutek. Vánoce jsou o rodině, o dětech. Ale tam jsou ti lidé izolovaní, děti nikde, rodina nikde, tak co tam má být pěkného? Večer se podívají na televizi a jdou spát," popsal Kajínek.

Podle něj se Vánoce v kriminále neslaví. "To je spíš taková hra. Většinou je to tak, že jen ve všech vězeních dají vězňům lepší jídlo. To je jediné, co se tam děje. Možná že někde dělají pro vězně nějaký koncert, nebo něco takového, ale to se týká pár lidí. Většina to nepociťuje. Většina těch vězňů si v kantýně nakoupí nějaké to jídlo, tak si to vylepší a udělají si něco, jako že mají Vánoce," vysvětlil.

Jídlo je pro vězně jednou z mála radostí. "V některých věznicích se opravdu dává bramborový salát a kapr. A někde vězňům ryby nedají, protože jim zaskakujou kosti do krku a pak to musí řešit záchranky. Takže dávají filé, někde dokonce i vepřový nebo kuřecí řízek. Bývá k tomu i třeba balíček. Na Štedrý den je totiž večeře dříve než obvykle. A k tomu se dá na večer ještě ten balíček, třeba jablko, banán, pomeranč, mandarinku, nějaké buráky," popsal Kajínek štědrovečerní tabuli. A prozradil, čím si přilepšoval. "Já měl vždycky na Vánoce nakoupeno obrovské množství ovoce. Já nekouřím a nepiju, tak jsem měl vždycky všechno ostatní," řekl.

K menší oslavě mohou vězni využít kulturní místnost. "Tam dají dohromady stoly a udělají si vánoční tabuli. Chtějí si to zlepšit a třeba hrajou poker," uvedl. Stromeček nebo vánoční výzdoba jsou naprostou výjimkou.

Video  Kajínek opět v poutech! Zásahovku na něj přivolal kolemjdoucí!  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Také na návštěvy mohou vězni zapomenout. "To se dělá třeba týden předem," vysvětlil Kajínek. Mezi sebou si prý vězni dárky moc nedávají. "Těch kamarádů tam moc není. Většinou je tam každý sám za sebe," řekl.

Letošní Vánoce budou ale pro Kajínka úplně jiné. Vánočním shonem se ale lapit nenechá. "Já žádný nemám... Máme borovičku, teď to budeme instalovat, ustrojíme ji s paní doktorkou (Kajínkova přítelkyně, psycholožka Magda G., pozn. red.), jak to má být a budou to normální Vánoce," řekl.

Co dá své partnerce pod stromeček, ale prozradit nechtěl. Sám prý ale po ničem netouží. "Já nechci nic... Pro mě je zajímavé jenom zdraví a svoboda. Všechno ostatní si zařídím sám. A navíc... Vy fakt nevíte, že dárky nosí Ježíšek?" smál se.

Video  Kajínek versus Klíma: Kdyby bylo na mě, lítaly by pěsti!  - FTV Prima
Video se připravuje ...

va45 ( 26. prosince 2017 12:51 )

Ty jsi opravdu IDIOT i na Vánoce.

Dalibor Skrivanek ( 24. prosince 2017 08:42 )

Zajímalo by mě,jak dlouho se budete paplat s osvobozeným vrahem?

tomas_x ( 24. prosince 2017 06:39 )

To je jak na "svobodě" práce nažrat a vyspat, na nic jinýho není čas ani energie.

klimap ( 24. prosince 2017 03:33 )

Máte můj obdiv a přeji vám pevné zdraví.

sandokan500 ( 23. prosince 2017 22:20 )

Pane Jiří přeji Vám krásné prožití vánočních svátků a hodně zdraví a štěstí v Novém roce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání