Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Martě (28) při porodu vzplálo lůžko. Pálí, pálí, křičela. Manžel (†36) jí nedávno zemřel

Autor: shp - 
19. října 2017
10:25

Takový hororový porod by nechtěla zažít žádná rodička. Marta S. ze slovenského Trebišova se nesmírně těšila na vytouženého syna – své první děťátko. Jenže to, co se událo na porodním sále v nemocnici, nikdo nečekal ani v nejhorším snu. Marta zničehonic ucítila strašné pálení na krku. Její máma, která s ní byla na sále, se z neštěstí stále nevzpamatovala. Rodinu potkává jedna tragédie za druhou.

Matka rodičky Daniela K., která je dětskou lékařkou, jen těžko hledala slova, aby popsala to, čeho byla svědkem. „Dcera rodila císařským řezem. Dostala však jenom spinální anestézii. A právě to bylo štěstí, že nebyla uspaná úplně. Nedokážu si ani představit, co by se stalo, kdyby nevnímala dění okolo sebe,“ řekla vyděšená žena Plus Jeden Deň.

„Dcerka v jednom momentě vykřikla: Pálí, pálí! Všimla jsem si, když jí sestřičky zvedly hlavu, že se podložka pod ní vznítila,“ vypráví Daniela. „Martuška utrpěla popáleniny třetího stupně na třiceti procentech těla. Nejvíc to odnesla levá noha od kolene po zadek, ale popáleniny má i na přední straně od zadku přes krk až po hlavu,“ popsala zranění své dcery konkrétně.

Mladou ženu by měli převézt do košické Šace na specializované popáleninové pracoviště. Paní Daniela se s celou situací nedokáže vyrovnat. Nejenom proto, že je dcera popálená, ale i proto, že se vnoučkovi Štefánkovi zhruba dvě hodiny po porodu přitížilo. Začal mít problémy s dýcháním a museli ho převézt do Košic.

„Lékaři mě přesvědčovali, že je to kvůli tomu, že se narodil předčasně. Já si myslím, že to zavinily zplodiny z kouře,“ říká Daniela. Nešťastná žena se svěřila, že dcera se k ní nastěhovala teprve nedávno. Před dvěma měsíci totiž zemřel těhotné dceři manžel Jaroslav (†36). Selhalo mu srdce. „Jsme si navzájem oporou. I proto soucítím s dcerkou, která v tak mladém věku ovdověla a teď se jí přihodila taková strašná nepříjemnost,“ naříká Daniela.

Marta těžko snáší odloučení od vymodleného synka, který jí připomíná nebohého manžela. „Stále se ptá, kde je její děťátko. Věřím, že budou co nejdříve opět spolu,“ říká s nadějí. „Během porodu císařským řezem na operačním sále došlo k vznětí výparů dezinfekčního roztoku. Pacientka utrpěla popáleniny. Její stav je naštěstí stabilizovaný, řekl k případu mluvčí nemocniční sítě Tomáš Kráľ.

Upřesnil také, že stav dítěte hned po porodu byl dobrý. Brzy se však projevily problémy s dýcháním, a proto bylo přeloženo na vyšší košické pracoviště. „Tyto komplikace byly způsobené předčasným porodem, ne samotnou nešťastnou událostí. Momentální stav dítěte je dobrý a stabilizovaný,“ dodal Kráľ.

Řeší i to, jak mohlo k dramatu dojít. „V tomto momentě nemocnice ověřuje všechny možné příčiny této nešťastné události. Zatím nic nenasvědčuje, že by použité přístroje měly technickou poruchu, nebo že by byly zanedbané standardní postupy při vykonané operaci,“ uzavřel mluvčí.

Podívejte se, jaká rizika hrozí dětem, která přišla na svět císařským řezem:

Video  Jaká rizika hrozí dětem, které na svět přišly císařským řezem? 
Video se připravuje ...

bibs_7 ( 19. října 2017 18:59 )

Pocházím ZEL odtud a kvuli rodicum se tam jeste obcas vracím. Trebisovská nemocnice je v posledních letech synonymem domu hruzy. Zvláste odkdy je v soukromých rukou (financní skupina Penta), je tam tvrdý tlak na absolutní maximalizaci zisku a absolutní minimalizaci nakladu, to se obecne ví. S lidma se jedná jak s dobytkem (zvláste pokud za nima nikdo nestojí), baksis je standard, bez nej jako nemohoucí ani napít nedostanes (casto ale ani s ním - doslovne ti postavej flasku z dosahu - zazito, ne vymysleno, lidi). Vybavení pokoju a cekáren (az na nové reklamní zidle "Svet zdravia" jak nekde na Ukrajine, dvere a okna polepeny izolepou, osoupané a dotrhané lino pocházející z praveku. Kvuli nedostatku kvalifikovaných sil (pác kdo mel rozum a umel reci jim uz dávno zdrhnul) cástecne ukrajinský personál, u ukrajinských doktoru jinak desne cítís ze u nich v Rusi nemá lidský zivot a lidská dustojnost zádnou hodnotu. Tupí jak muzici. Skoda dalsí reci, ani tenhle prípad absolutne neprekvapuje vzhledem k tomu co se tam uvnitr deje.

Jarocell ( 19. října 2017 16:29 )

Ale co to bylo za dezinfekční roztok? To ji polili špiritusem nebo čím?! A odkud pocházel zápalný impulz? V prvních verzích správy bylo, že se pod ní vznítila ohřívací poduška, teď zase tohle. A špitál klidně reaguje, že se vlastně nic nestalo a nikdo nepochybil? Žalovat špitál a pokud se skutek nestal, jak je nyní na Slovensku oblíbená fráze, hnát to až do Bruselu. Ale to až později, teď je třeba zjistit jak se to mohlo stát a zabránit opakování. Někdo pochybit musel...

sores ( 19. října 2017 12:22 )

Ať nemocnici pořádně zkásne za takovou ujmu na zdraví a šok šoků!! Ve vyspělém státě by dostala mega ale u nás Dr.řeknou jako vždy nepochybili jsme!

Monikay ( 19. října 2017 11:17 )

Chudák holka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání