Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zoufalá máma pátrá v Karibiku po manželovi a synech: Poslal zprávu, pak jejich loď zmizela

Autor: ljš, simao - 
26. srpna 2017
17:45

Už dva měsíce prožívá obrovský strach. Češka Iva (33) v Karibiku spolu s policií pátrá po svém manželovi Petrovi a dvou synech (3 a 5 let), kteří společně odjeli plachetnicí na výlet. Od 30. června, kdy obdržela poslední zprávu o jejich plánech, o nich nic neví.

Zpráva o pátrání po plachetnici s názvem ANA, jejím kapitánu Petrovi, kterému na moři nikdo neřekne jinak než Pedro, a dvou malých chlapcích se objevila nejprve na jachtařském diskuzním fóru. Jeden z přispěvatelů tam sdílel Ivin e-mail, ve kterém prosím o pomoc.

„Já mám bydlení a práci na Kostarice, s Petrem jsme se ale sešli v Panamě, že vezme kluky na výlet. Pak se po nich slehla zem, či spíš moře... Nevím o nich nic od 30. 6. Nemám tušení, co se mohlo stát. Je po nich vyhlášené mezinárodní pátrání,“ píše Iva.

Ministerstvo zahraničí informaci o zmizení české lodi i s posádkou potvrdilo. „Paní se obrátila na honorárního konzula v Kostarice a uvedla, že v posledním kontaktu byli, když jí manžel poslal hlasovou zprávu, že vyráží se syny na měsíční plavbu na plachetnici z oblasti Bocas del Toro,“ řekla mluvčí Michaela Lagronová.

Petr se chtěl podle své manželky s dětmi dostat až na souostroví San Blas, které se nachází asi 300 námořních mil (550 km) východně od místa vyplutí. Pak se měli vrátit zpátky.

Podle Lagronové pátrá po trojici panamská, kostarická i kolumbijská policie. „V pátek 18. srpna bylo vyhlášeno pátrání prostřednictvím letecké služby,“ uvedla mluvčí. Letadla zkoumala hlavně přístavy, zda v nich jachta ANA nekotví. Policisté prověřují také nemocnice.

Iva se na vlastní pěst snaží zprávu šířit mezi českými jachtaři, kteří se v oblasti pohybují. Kvůli vyšetřování musí z kostarického Puerto Viejo de Talamanca dojíždět do Panamy. „Je to náročné, ale věřím, že jsou v pořádku a brzy se to vysvětlí!“ doufá.

Znáte zmizelého jachtaře Petra? Napište nám na tip@blesk.cz nebo volejte na telefonní číslo 724 014 586

lokii ( 27. srpna 2017 09:23 )

Nejsem moreplavec, ale ta lod mi pripada na takovou dalekou plavbu nevhodna. Kdyby prisla nejaka vetsi vlna, tak je po lodi - si myslim. A ty male deti a jen jeden dospely clovek - zase, kdyby se pocasi zmenilo k horsimu, tak ma ten dospely plne ruce prace a kdo pak hlida ty deti. Lide delaji fakt dost hloupe veci. Jinak jim vsem preji stastny navrat domu.

pjotri ( 27. srpna 2017 03:09 )

Okurkova sezona je svina.. Tak se tu docitame vysoce aktualni zpravu o udalosti stare 3 mesice.. Ach jo...

pjotri ( 27. srpna 2017 02:53 )

No, 550km neudela jachtou za den, ani za dva. Takze musi spat, hlavne v noci. Pokud nema vitr, nebo jen slabej, klidne to pojede tyden. No, takze tu mame spani, vareni, hlidani decek, na te lodi, ktera ma asi tak 10m, mozna vic prace s plachtami atd. Kdyz si to uvedomim, tak mi neco rika, ze to mel jen jako zaminku, aby ziskal mesic casu na zmizeni. Asi by bylo dobry prozkoumat jejich vztahy. Taky mohl jet na druhou stranu do Nikaragui.. Zajima me, jak to dopadne. Jeste me napada jedna moznost - pojistnej podvod.. Vysoka pojistka, zmizeni, prachy, huraaa!

egyptanka ( 27. srpna 2017 01:39 )

Jestli nebude na Vánoce máslo,už nechci žít!

vendulka1234 ( 27. srpna 2017 00:20 )

tak za prvý, táta vůbec nevypadá jako čech, ale spíš nějaký jižanský typ. Za další má divnej kukuč. A za třetí...ta máma říká, že ona žije a pracuje na kostarice, takže spolu nežili...on si děti bral..ovšem vzít si na plavbu po lodi takhle malé děti, které furt běhají a nevydrží na místě a celý měsíc je držet na přídi, to je divný. Jak si chodili nakupovat, co když byli kluci nemocný.. idylická plavba to být nemohla a nejspíš dostal infakrt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání