Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kvůli obscénnímu žertu bodl kamaráda do krku: Dostal tři roky za pokus o vraždu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
13. června 2017
14:49

Zdeněk Nusbaumer, který v reakci na obscénní žert bodl v mimoňském baru svého kamaráda do krku, si odpyká tři roky vězení. Trest za pokus o vraždu mu dnes pravomocně potvrdil pražský vrchní soud. Zamítl totiž odvolání jak obžalovaného, tak i státní zástupkyně, která se dožadovala přísnějšího potrestání. Nusbaumer na známého zaútočil, protože zjistil, že mu muž o den dříve mával u hlavy svým obnaženým přirozením.

"Nešlo o nějakou plánovanou, připravovanou vraždu, ale o náhlé, afektivní, impulzivní jednání na základě předchozího, řekněme, špatného vtipu poškozeného. V obžalovaném to zřejmě kvasilo, až došlo k jednání, k jakému došlo," uvedl předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek. Tříletý trest ve věznici s dozorem je podle něj po zvážení všech okolností případu dostačující.

Nusbaumerovi hrozilo deset až 18 let odnětí svobody. Žalobkyně sice souhlasila se snížením trestu pod zákonnou sazbu, chtěla však muže poslat za mříže na šest nebo sedm let.

Motivem k činu byla událost, která se stala v baru Bingo večer před napadením, loni 5. července. Tehdy čtyřicetiletý Nusbaumer usnul na židli s hlavou zakloněnou dozadu a otevřenými ústy. Jeho třiatřicetiletý známý vytáhl z kraťasů svůj úd a několik vteřin s ním mával před Nusbaumerovým obličejem.

Další večer se Nusbaumerovi kvůli tomu v podniku smáli. Někteří kamarádi mu navíc říkali, že mu jeho známý strčil úd do úst, což nebyla pravda. Nusbaumera to urazilo. Tvrdí, že další události si nepamatuje až do chvíle, kdy ležel na chodníku a někdo ho držel. Podle svědků předtím zničehonic vstal ze židle a se sprostou nadávkou zabodl vtipálkovi do krku švýcarský nůž, který u sebe nosíval.

"Chtěl bych říct, že mě to všechno mrzí, že by mě nikdy nenapadlo komukoliv ublížit - zvlášť kamarádovi, se kterým se známe odmala. Bydleli jsme vedle sebe, jeho maminka je pro mě něco jako teta. Nevím, jak se to mohlo stát," řekl dnes Nusbaumer soudu.

Napadený muž si myslel, že ho útočník jen plácl po krku, ke svému překvapení si ale z místa "poplácání" vytáhl nůž. Poté upadl do bezvědomí. Zranění však shodou náhod nebylo vážné a nezanechalo žádné následky, protože zbraň minula cévy.

Součástí uloženého trestu je i ambulantní protialkoholní léčení. Nusbaumer byl totiž v době útoku silně opilý a s alkoholem má dlouhodobý problém - podle vlastního vyjádření pil až 18 piv denně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání