Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kapitán Schettino znovu před soudem: Zvýší mu trest?

Autor: ČTK ljš - 
12. května 2017
06:42

Italský odvolací soud by měl v pátek vynést rozsudek v případu bývalého námořního kapitána Franceska Schettina, jehož výletní loď Costa Concordia v roce 2012 ztroskotala. Neštěstí si vyžádalo 32 lidských životů. Schettino, jemuž hrozilo až 26 let vězení, byl v únoru 2015 odsouzen na 16 let a jeden měsíc; dostal i pětiletý zákaz velet lodi a doživotní zákaz výkonu veřejné funkce. Stále nepravomocný rozsudek potvrdil již jednou italský odvolací soud v květnu 2016.

Schettinovi je kladeno za vinu, že plavidlo odchýlil od kurzu a přiblížil ke břehu manévrem zvaným inchino, jímž někdy výletní lodě rozsvícenými světly a sirénami zdraví obyvatele ostrova.

Schettino byl po nehodě zatčen a půl roku strávil v domácím vězení, dostal i výpověď kvůli zanedbání služebních povinností. Soud s kapitánem pak začal v červenci 2013. Během procesu vyšlo najevo, že v osudnou chvíli s ním na můstku byla moldavská tanečnice Domnica Cemortanová, s níž měl poměr. Žena ale tvrdila, že její přítomnost kapitána nijak nerozptylovala. 

Námořní autority nemohou Schettinovi také zapomenout, že potápějící se loď opustil mezi prvními, ačkoli jako kapitán měl být tím posledním, kdo z paluby odejde.

Už v červenci 2013 bylo odsouzeno pět zaměstnanců lodní společnosti Costa Crociere k trestům od 18 do 34 měsíců – kormidelník lodi, krizový manažer společnosti a tři důstojníci posádky. Všichni byli odsouzeni za mnohonásobné zabití z nedbalosti, palubní důstojníci a kormidelník navíc za způsobení havárie plavidla z nedbalosti.

Video  Během zmatku na můstku Costy Concordie kapitán Schettino telefonuje.  - /Youtube.com/
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání