Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Otřesné nemocniční praktiky: Nikola (†25) si sama píchala injekce a rodina u ní nesměla zůstat, ani když umírala

Autor: aba - 
24. února 2017
05:01

O děsivých poměrech v Univerzitní nemocnici Martin na Slovensku se pro deník Pluska.sk rozpovídala paní Miriam Mokošová (48), maminka Nikolky, která zemřela na místním hematologickém oddělení. Dcera jí dokonce poslala i SMS zprávu, že si musela sama píchat injekce.

Nikola byla rok vdaná, když jí diagnostikovali leukémii. Léčila se právě v martinské nemocnici a byla tam častěji než doma. Podle jejích slov na hematologickém oddělení sloužila sestra, která byla bezcitná a arogantní. „Když sloužila ta sestra, dcera se bála na ni i zazvonit, protože pak měla nevhodné komentáře. A když už pacienti zazvonili, tak čekali dlouho, než vůbec někdo přišel,“ popisuje maminka pro pluska.sk, co ví od své dcery.

Když se Nikole loni, jen týden před Vánocemi, zhoršil zdravotní stav, rodina prosila, aby mohla být s ní. „Prosila jsem pana primáře, abych mohla zůstat s dcerou přes víkend, když jsou Vánoce, aby tam nebyla sama. Pan primář mi to však neumožnil. Přitom mi oznámil, že u dcery je přežití otázkou už jen několika hodin,“ pláče zdrcená maminka. Primář odmítal povolit návštěvy nad rámec návštěvních hodin a tak byla v den, kdy Nikola zemřela, u její postele rodina do šesti do večera. Pak museli odejít, protože jim primář neudělil výjimku. O několik hodin později Nikola zemřela.

Rodina má ale otřesné informace i o samotném průběhu léčby. Jednalo se třeba o jeden lék, který dívce nasadili. Podle nemocnice nebyl na Slovensku k sehnání s tím, že ho distributor vyváží za hranice. Rodina se ale obrátila na distribuční firmu sama a ta jí potvrdila, že lék na Slovensku je a do 24 hodin ho do nemocnice doručili. Po několik dnech ho ale pacientka přestala užívat, někdo totiž zapomněl doručit recept do lékárny.

V SMS zprávách, které Nikola posílala mamince domů, se zmínila o nevyhovujících hygienických podmínkách a neuklizené moči na pokoji u pacientů. V jedné z SMS dokonce Nikola píše, že si injekci s kalciem musela píchnout sama, protože to nikdo jiný neudělal. Nemocnice slíbila případ prošetřit.

 

rikyb ( 8. prosince 2017 19:23 )

O slovenském zdravotnictví si nedělám iluze, ale přijde mně divný, že dcera psala o špatných hyg. podmínkách matce v SMS, jak uvádí a přitom tam prý sama chodila na návštěvy. I s tou kalciovkou je to divný. To není inzulín, aby si to mohl člověk píchnout do stehna.

hejpockej ( 10. října 2017 08:12 )

prilegia jen pro nekoho... ja bych to hnal az k Evropskymu soudi za lidske prava do Strasbourgu, protoze tohle je porusovani zakladnich lidskych prav.. je to psychicke tyrani a sikana jak umirajiciho tak pozustalych

hejpockej ( 10. října 2017 08:02 )

ale tohle se nesmi a nema nechat byt... tohle neni demokracie... jsme svobodny lide... mame pravo na to neumirat sami... jinde ve svete je to samozrejmnost...nenechme si diktovat, ze musime umirat sami... tohle by mela vlada vyresit

hejpockej ( 10. října 2017 07:55 )

ovsem Vase stanovisko pane "doktore" je neethicke a nemoralni a predevsim limitovane... slouzit mate lidem a ne pohodli zamestancum... jinde ve svete tohle zaridit jde, tam lide sami bez rodiny v nemocnicich neumiraji.. to si muzete na internetu vyhledat...to by jste cumel jak pero jak to maji jinde vymakany... tak nevim pro je takovy problem se prizpusobit u nas a chovat se k pacientum slusne.. oddelit par pokoju umirajicim atd.. pokud ne tak z oboru vypadnete a nechte to na kompetecnejsich.., vy kapacito omezena

hejpockej ( 10. října 2017 07:48 )

ano zazil jsem to, praktiky v nemocnicich jsou tu hnusne, krute a nelidske. Pohodli zamestnancu a kruty rad, je pro nemocnice dulezitejsi nez utrpeni cloveka. Umirajici clovek musi trpet a byt sam, jen aby dodrzel jejich nemoralni "rezim". Jaka nelidskost, kdy cloveku ktery umira nedovoli pritomnost rodiny, tohle neni ethicke, a jinych zemi napr. v USA trestne. Pokud se nemocnice nedokazi prizpusobit a vyjit vstrict tem, kterym ma slouzit, tedy lidem, tak at je nahradi nekym jinym. Primari i sestre preji aby se jim tohle 100x vratilo, a vyhazov, tyhle nelidske zrudy nemaji co ve zdravotnictvi delat, je to ostuda naroda, to i KLDR se o pacienty staraji lip. Tady ma byt demokracie a ne totalitni rezim, pane primari, a mame 21 stoleti, k lidem se chovame slusne, a netyrame je, ty smejde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání