Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rodiče Lukáše Nečesaného sami před soudem?! Obžaloba kvůli uplácení

Autor: ČTK - 
21. února 2017
08:07

V případu údajné korupce kolem ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného navrhla policie obžalovat Nečesaného, jeho manželku a jednu osobu ze zdravotnické firmy, která měla poskytnout úplatek. O ukončení vyšetřovaní informuje zpravodajský web Českého rozhlasu. Státní zastupitelství nyní rozhodne, zda obžalobu podá. Nečesaný vinu odmítá a chystá žádost o zastavení trestního stíhání.

„Vyšetřování bylo ukončeno. Na Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem byl postoupen spisový materiál s návrhem na podání obžaloby,“ uvedl pro rozhlas státní zástupce Lukáš Otipka, který případ dozoruje.

Případ souvisí s údajným předražením zdravotnických zakázek za vybavení kardiocentra a traumacentra v liberecké nemocnici za 239 milionů korun. Týká se zakázek z let 2008 až 2009. Modernizace oddělení měla být předražena o 24 milionů korun. Na základě účelově fakturovaných služeb měla společnost Sarmed, kterou v tu dobu vedla právě Nečesaného manželka Šárka, inkasovat peníze. Podle policie šlo o úplatky.

Obvinění z přijímání úplatků si ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný vyslechl v červnu 2015. Spolu s ním začala policie stíhat i jeho manželku Šárku, a to pro legalizaci výnosů z trestné činnosti. Loni v srpnu pak policie obvinila ještě další dvě osoby z prostředí zdravotnických firem, které podezírá z poskytnutí úplatku Nečesanému. Obě si proti zahájení trestního stíhání podaly stížnost. A jedna z nich uspěla. „U jedné bylo trestní stíhání k její stížnosti zrušeno,“ sdělil státní zástupce Otipka.

Nečesaný od počátku obvinění odmítá. Několikrát uvedl, že dosavadní důkazy naopak svědčí o jeho nevině. Podle informací ČRo proto s advokátem nyní chystá žádost o zastavení trestního stíhání. „To, že budu obžalován, bylo jasné již před mým obviněním. Že by policie zastavila trestní stíhání sama, se nikdy neděje, i když v tomto případě bych to považoval za logické,“ sdělil. Jeho manželka se vyjádřit odmítla.

V případě odsouzení hrozí Nečesanému za přijetí úplatku pět až 12 let, jeho ženě za legalizaci výnosů tři až osm let vězení. U třetí osoby za trestný čin podplacení činí trestní sazba jeden až šest let vězení.

marlen52 ( 21. února 2017 17:29 )

rodinka k pohledání ale ze všeho se dostanou proč asi

moiaza ( 21. února 2017 13:24 )

 Nečesaní? Docela slušný oddíl.

havran2 ( 21. února 2017 11:06 )

Když si nakradli peníze,tak se asi vyplatí ! ! !

necesany ( 21. února 2017 10:56 )

6010 ( 21. února 2017 10:30 )

To je ale vykutálená rodinka.Vše se točí okolo prachů. To měli málo? Jeden jako druhý? Celou jejich rodinu zavřít, až by zčernali.Odporní lidé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání