Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrt vězně na Pankráci: Dozorci o omylu s drogou věděli. Ještě mu vynadali, tvrdí snoubenka zemřelého

Autor: ljš - 
1. února 2017
10:22

Kdo může za smrt její lásky? Snoubenka vězně Miroslava H., který o Vánocích zemřel na Pankráci poté, co mu dozorci omylem podali drogu pro odvykání na heroinu určenou jinému vězni, podala trestní oznámení. Tvrdí v něm, že dozorci svou chybu zjistili ještě před smrtí odsouzeného a nijak mu nepomohli.

Miroslav zemřel ve věznici 25. prosince zřejmě poté, co mu byl podán špatný lék. Podle deníku Právo si ho vězeňská služba spletla s jiným vězněm a poslala ho místo něj na léčbu metadonem, který se používá při odbourávání závislosti na heroinu. Oba vězni údajně byli na stejném patře a měli stejné příjmení.

Případem se z moci úřední zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Miroslavova snoubenka Veronika ale přesto podala za rodinu trestní oznámení. Opírá ho o svědectví dvou spoluvězňů.

"Byl slovně a fyzicky napaden vězeňskou službou, a to z důvodu, že ve skupině aplikující metadon neměl co dělat a že nedovoleně opustil své oddělení. Dále mu bylo sděleno, že se má jít z účinků metadonu vyspat," cituje z dokumentu Český rozhlas.

Podle svědků byl Miroslav po podání metadonu velmi unavený a měl fialové rty. Dávka, kterou dostal, byla totiž pro člověka, který není na heroinu závislý, smrtelná. "Kolem 20. hodiny se zemřelý začal dusit. Po zavolání vězeňského doktora trval jeho příchod 15 minut a záchranná služba přijela až po 30 minutách, přičemž mohla pouze konstatovat smrt," píše se v trestním oznámení.

O vinících má Veronika jasno. "Dozorci měli ověřit, zda-li je látka podána správně. Stejnou odpovědnost pak nese zdravotnický personál, který v uvedený den látku podával, a následně všichni pracovníci věznice, kteří se o nesprávné aplikaci metadonu dozvěděli a neučinili příslušná opatření," uvedla. Rozhlasu pak řekla, že bude požadovat odškodnění, v jaké výši zatím ale neví.

rikyb ( 19. prosince 2017 22:22 )

Ještě heroin by jim mohli rovnou píchat, ne? Copak metadon není opiát?

karancita ( 1. února 2017 12:09 )

Nějak tomu všemu nerozumím. Pokud vím, tak lék mu dával lékař a ne dozorci. A jak mohli zkontrolovat, zda je vše v pořádku? Copak mají lékařské vzdělání? Sice ji chápu, ale ona na žádné odškodnění nemá nárok.

bafy81 ( 1. února 2017 11:14 )

Ona se chce soudit o odškodnění? A co ona byla? Pouze pritelkyne( no, dobre, snoubenka), ale to nic neznamená. Vysoudit muze max rodina, manželka...

beda88 ( 1. února 2017 11:04 )

smažky mají v lochu zadaro přísun. když člověk v TV vidí, jak si tam vyhulujou zobáky, tak bych jim zatnul tipec. co mají ničit zdraví bachařům, to je jako v hospodách. zkrátka zakázat kouřit. a fertik.

karelka ( 1. února 2017 10:34 )

Holka nedostane nic, maximálně se jí omluví, to víc by vysoudila, kdyby ho zabil na chodníku rampouch...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání