Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vlčí děti z Klatovska: Děti neposílají k doktorovi ani do školy, nejmladší nemá ani rodný list

Vlčí děti z Klatovska: Děti neposílají k doktorovi ani do školy, nejmladší nemá ani rodný list. (Ilustrační foto)
Vlčí děti z Klatovska: Děti neposílají k doktorovi ani do školy, nejmladší nemá ani rodný list. (Ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: aba - 
3. ledna 2017
21:52

Každý rodič vychovává své děti podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Ale ne vždy se představa rodičů a okolí shoduje. Rodinu s pěti dětmi, která žije v polorozpadlém domě v pošumavské vesničce, teď kvůli stylu života popotahuje policie a sociálka.

Pracovnice sociálního úřadu podaly podnět k vyšetřování rodiny na základě vlastních zjištění, kvůli podezření ze zanedbání péče. V rodině žije totiž pět dětí ve věku od jednoho do patnácti let a děti školou povinné do školy nechodí.

Škola jim umožnila individuální výuku jen s přezkoušením, ale rodiče nepovažují za nutné ani tohle. Sami totiž vyznávají alternativní životní styl – všechny děti se narodily doma a nejmladší je dokonce úřadům „neviditelný“, nemá totiž ani rodný list. Děti nedochází k doktorovi, ani na pravidelné očkování a to se sociálním pracovnicím samozřejmě nelíbí.

„Policie předala případ přestupkové komisi pro porušení školského zákona,“ řekla deníku Právo Jiřina Vítovcová, šéfka klatovského státního zastupitelství. Při prošetřování oznámení policie nenašla u dětí známky podvýživy ani týrání, pouze nedostatečné hygieny a nevyhovujícího prostředí, které ale nemůže být důvodem pro trestní stíhání.

Matka dětí si myslí, že jim nic nechybí. „Žijeme tak, jak si můžeme dovolit, co nejmenší spotřeba a co nejmenší nároky na okolí. Nikomu nic neděláme, neubližujeme, nekrademe. Hledíme si hlavně svého,“ vyjádřila se čtyřiatřicetiletá matka pěti dětí. „Otec chodí do práce, ale nevydělává tolik, abychom mohli mít všechno. Neberu dávky, nechci být jako ti, co žijí na úkor ostatních. A jestliže mají děti tátu a mámu, tak jim nic nechybí, všechno ostatní je navíc,“ dodala ještě.

msml20 ( 2. května 2017 13:41 )

Pokud se dobře pamatuji, tato rodina není cikánská, ale bílá a snad oba rodiče mají vysokoškolské vzdělání. Takže pokud leží sociálce v žaludku, bude lepší když se bude opravdu věnovat romským rodinám kdy nevzdělaní rodiče nedají ani vzdělávat své děti a ty zcela určitě státu nic nesplatí.

Risan ( 2. května 2017 12:20 )

Největší fór je, že matka hrdě odmítá dávky, protože nechce být příživníkem. To měli autoři zprávy blíže vysvětlit!

jarunkapd ( 2. května 2017 11:37 )

Já jen žasnu nad takovou výdrží,můj vnuk by v takovém prostředí určitě dávno dostal,všechny možné i nemožné nemoci a tito cikáňata nic.Je to nepěkné,ale já bych cikánům nepodala ani vodu .Vyžírají nás už dlouho a navždy budou.

europa ( 4. ledna 2017 06:12 )

No asi proto, že děcka nechodí do školy, hlavo nechápavá. A to, že nejmladší nemá ani rodný list je podle tebe taky v pořádku, že?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání