Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přípravy českého džihádisty: Stáhl si mapy hranic ISIS a půjčil auto! Proti vazbě neprotestuje

Autor: ljš - 
11. listopadu 2016
11:31

Na soud si počká ve vazbě! Jan S. (21) z Plzeňska, který je prvním Čechem obviněným z toho, že se chtěl připojit k teroristům z ISIS, nakonec stížnost proti svému pobytu za mřížemi nepodal a zůstává ve vězení. Najevo také vyšly nové detaily jeho cesty.

„Obviněný po poradě s obhájcem nežádal konání vazebního zasedání. Byl ponechán ve vazbě, stížnost podána nebyla,“ uvedla pro Český rozhlas mluvčí Okresního soudu Plzeň–jih Petra Sochůrková. Jednání obžalovaného je překvapivé vzhledem k tomu, že se proti vazbě už v minulosti odvolal. Soud byl ale přesvědčený, že by chtěl znovu utéct k radikálům, a žádost zamítl.

Podle soudu byl Jan S. připravený vraždit. „Výslovně uvedl, že si byl vědom toho, že pokud půjde do té války, bude zabíjet lidi, s čímž byl srovnaný. Jeho cílem bylo být vojákem a bojovat za IS,“ tlumočil soud jeho výpověď.

Obviněný měl cestu velmi dobře naplánovanou. Na letišti v tureckém Gaziantepu už měl rezervované auto, kterým chtěl dojet k syrským hranicím. „Dokonce ve svém telefonu měl podle své výpovědi staženou mapu s touto hranicí i vyhledávač, podle něhož měl k této hranici z Gaziantepu dojet. Měl dokonce promyšlené, že pokud by vyjel kolem půlnoci, byl by kolem druhé ráno u hranic se Sýrií, následně plánoval jet do města Jarabulus, které leží za touto hranicí a v němž působí Islámský stát,“ cituje soud web Českého rozhlasu, podle kterého by obžaloba měla být hotova v polovině prosince. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání