Jako velmi vyhrocené popsal dnes Minks rodinné prostředí ve Velké nad Veličkou před Krajským soudem v Brně. O dva roky starší bratr Pavel, který ochrnul na spodní část těla, byl totiž podle něj alkoholik a násilník, který se měl už dávno léčit v psychiatrické léčebně.

„Po celou dobu ovšem nad ním držela ochrannou ruku máma, a to přesto, že napadal mou sestru, manželku i děti. Hlavně kvůli němu se mi rozpadla rodina, neboť manželka odmítla jeho útoky nadále snášet. V červenci loňského roku například napadl mého syna Mirečka, který musel být ošetřen v nemocnici a odnesl si z toho 12 stehů,“ uvedl primáš.

Ochrnutý bratr

Co se ovšem dělo o čtrnáct dnů později, není zatím jasné. Zatímco Minks tvrdí, že bratra jen přidržel na paletách, když se jej snažil odvézt do psychiatrické léčebny, obžaloba ho viní z toho, že svého bratra brutálně týral. Ten podle státní zástupkyně v důsledku mučení a oslabení imunitního systému ochrnul na dolní končetiny a některé další části těla.

Obhájce Minkse Jaroslav Brož požádal předsedající soudu Dagmar Bordovskou, aby byl jeho mandant propuštěn na kauci domů. „Musí se starat o početnou rodinu a svoboda mu stojí za to, aby se vyvaroval toho, že se byť jen přiblíží ke svým zbývajícím sourozencům,“ navrhl Brož s tím, že jeho mandant je ochoten složit kauci 200 tisíc korun.

Soud se ovšem rozhodl ponechat primáše ve vazbě. „Panuje zde obava, že by se mohl dopouštět obdobné trestné činnosti, z jaké je viněn. Důvody vazební jsou natolik závažné, že ochrany rodinných příslušníků není možné dosáhnout žádným jiným způsobem,“ uvedla soudkyně Bordovská.

Fotogalerie
5 fotografií