Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Psi zardousili chlapce (†5), kynoložka tvrdí: „Viníky jsou jedině lidé!"

Autor: vet - 
20. září 2016
19:58

Majitel smečky, která na Chlumecku zabila chlapce (†5), slibuje, že hlavního viníka nechá utratit. Podle kynoložky Marie Lokingové (44) ale psi za tragédii ve skutečnosti nemohou. „Vždycky se to svádí na psy, ale může za to jedině člověk. Zvíře je jen zvíře a člověk ho musí mít pod kontrolou,“ říká Lokingová, která se specializuje na nezvladatelné psy a vede útulek v Hraničné u Chebu.

Jaký má smysl smečka, ve které je pohromadě belgický ovčák, kavkazský pastevecký pes, australská kelpie, beauceron, kříženec huskyho a další? To kynoložka nechápe. Dohromady podle ní nepatří. Jsou to pracovní psi a jejich přirozeností je hlídat.

Vyžadují, aby se jim člověk věnoval a měl je stále pod dohledem. „I s jedním by měl zodpovědný majitel co dělat. Potřebují sportovní výcvik. Při tomto množství to nemůže jeden člověk zvládnout,“ říká Lokingová.

Pokud nejsou v objektu kamery, nikdy se nezjistí, který pes to vyvolal. Navíc utracení nic neřeší. Byla to normální reakce smečky. Jeden pes vyvolá konflikt a smečka se přidá. „Žádný z těch psů není na vině. Je to vina hlavně rodičů, kteří si neuhlídali dítě, a majitele, který měl mít psy zabezpečené,“ míní kynoložka.

Podle přítelkyně majitele je smečka s jejími dětmi (3 a 4 roky) od malička v kontaktu a nic se nestalo. „V 99 případech to projde, ale v tom stém něco vyvolá agresivní reakci. To člověk zejména v takovéto smečce nezastaví. Stále jsou to jen zvířata,“ varuje Lokingová.

Podle ní děti majitelů smečky měly jen štěstí, že se to nestalo dřív, a tenhle chlapec měl smůlu. „I kdyby to byly čivavy, nemělo tam dítě bez dohledu co dělat,“ dodává.

Uživatel_5505959 ( 24. září 2022 11:48 )

ZVÍŘE JE JENOM ZVÍŘE TEDY POZOR!A nic na světě není stoprocentní. Už jenom to, že dítě není schopno dodržovat přesně pravidla a dospělý nemůže mít každou vteřinu kontrolu.
Rozhovory s chhovateli jsou přihlouplé a ztráta času.

marianskelazne ( 30. září 2016 08:55 )

PRESNE TAK!!! naprosty souhlas..

marianskelazne ( 30. září 2016 08:53 )

jasne, ze jsou na vine lide, kdo jiny!!! majitele k nicemu - jaky pan, takovy kram... a maji vubec co zrat?

vodomilka ( 21. září 2016 13:36 )

Souhlasím s citrooonem. Na vině jsou 3 pitomci.Otec dítěte a "dva chovatelé". Na co jsou člověku víc jak jeden až maximálně 2 psi? To nechápu. Jak se jim může někdo věnovat?Matka 2 děti a 6 psů......Partner má 3 psy.Chodí do práce,opravuje dům...Zajímalo by mě kde bere čas na psy.Asi nadčlověk...Mám také fenu rotvíka a vnoučka,ale oba je musí mít člověk pod kontrolou. Ne se někde vybavovat a myslet si,že se nic nemůže stát.Tvrdit,že psi si na děti zvykli za 2 měsíce je nehorázná nezodpovědnost vůči vlastním dětem,natož když na dvůr do smečky vstoupí cizí.Chlapečka je mi líto. Otce a chovatele potrestat! Psi za to nemohou.Jednají pudově a ve smečce.Otec měl správně vyhodnotit situaci a syna mít S T Á L E pod dohledem. Chovatel neměl dovolit vstup cizím na území, které je teritoriem psů.Měl je zajistit v kotcích,pokud jich tolik má.

MarDis ( 21. září 2016 13:19 )

Jasně, že za všechno mohou lidé! Zrovna včera jsem si dopoledne hrál s malým v obýváku. Věnoval jsem se mu, říkal jsem mu různé rady do života, prostě taková ta klasická tatínkovská starost. A v tom zvonek. Pošťačka. Tak jsem se na cca 30 vteřin vzdálil, abych to vyřídil. A co myslíte? Po 20ti vteřinách bez dozoru, rána jako kráva, a rozbitej skleněnej stolek v obýváku! A kdo za to může? Pošťačka!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání