Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavlína si sestrojila sněžnice z beden na zeleninu, na Novém Zélandu jí zachránily život

Autor: shp - 
26. srpna 2016
17:37

Zničená ze smrti svého přítele Ondřeje, zraněná, vystrašená a zoufalá se Češka Pavlína Pížová z posledních sil doplazila do správcovy chaty. Ta se po nevydařeném výletu na novozélandskou stezku Routeburn stala jejím domovem na celý měsíc. Aby se s omrzlýma nohama mohla vůbec pohybovat, musela si sama sestrojit sněžnice. Použila k tomu bedny na zeleninu.

Pavlína a Ondřej se vydali na stezku 26. července i přes varování o špatném počasí. „Podcenili jsme to,“ přiznala Češka. Hned první noc přečkali v divoké přírodě s obtížemi. Sněžilo, foukal silný vítr a venku bylo mrazivo.

Když se druhý den probrali, byli dezorientovaní mlhou a dalšími špatnými podmínkami. Oba spadli ze srázu asi sedm metrů dolů. Pavlína i Ondřej utrpěli zranění, ale ta mužova byla mnohem vážnější – fatální.

Na místě po několika okamžicích zemřel přímo pod Pavlínou. Ta slyšela jeho poslední výdech. Nebyla schopná ho zpod kamenů dostat. Po dvou dnech se z místa z posledních sil doplazila do správcovy chaty, kde rozbila okno a našla útočiště.

Kvůli svému zdravotnímu stavu, hlubokému sněhu a lavinovému nebezpečí jsem věděla, že bude nejlepší zůstat v bezpečí chaty. Několikrát jsem se sice pokusila vydat se na cestu, ale moje nohy, počasí a sníh mě od toho nakonec odradily. Z chaty jsem viděla velký počet lavin,“ řekla Pavlína.

V chatě byla vysílačka, ale tu nedokázala zprovoznit. Neumí totiž anglicky a nerozuměla návodu. Nohy měla omrzlé a nateklé. Aby se mohla pohybovat, musela si sama sestrojit sněžnice z beden na zeleninu. Ty vytvořila z košíků. Snažila se na nich opustit divočinu, ale nepodařilo se jí to.

Byla v nich ale schopná chodit kolem chaty, před kterou z popela vytvořila písmeno H jako help (anglicky pomoc). Když po ní bylo vyhlášeno pátrání, našli ji díky němu záchranáři. Nebýt podomácky vyrobených sněžnic, možná by se Pavlína záchrany nedočkala.

Vše o tragédii Čechů na Novém Zélandu čtěte zde

sherlock.z.cech ( 27. srpna 2016 07:25 )

dost dobrý fotky... jen potvrzují domněnky, že mladá paní lže...

zednik ( 26. srpna 2016 22:58 )

Sněžnice? A kde chodila celý měsíc? Vždyť tam není ani sníh, záchranáři na fotkách normálně stojí , neboří se. Policie řekla, že byla v pozoruhodně dobrém zdravotním stavu, a že měli odpovídající vybavení. Mgr. a neumí anglicky, neumí aspoň zkusmo namačkat čudlíky u vysílačky, když tam navíc mají na zdi návod. Fakt divné. http://www.stuff.co.nz/national/83536051/tramper-dead-on-routeburn-track-partner-rescued-after-month -in-hut

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání