Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Novozélandští záchranáři našli tělo mrtvého Ondry! Přítelkyně Pavlína ho bude muset identifikovat

Autor: ljš - 
26. srpna 2016
07:09

Dobrodružná horská túra skončila tragédií. Záchranáři na Novém Zélandu nalezli tělo českého turisty Ondřeje P., jehož partnerka čekala měsíc na záchranu v opuštěné horské chatě.

Češka Pavlína P., kterou záchranáři objevili ve středu, uvedla, že se do chaty uchýlila poté, co její přítel Ondřej, se kterým cestovala, spadl a zemřel. Policie po těle pátrala už ve čtvrtek, kvůli tmě ale musela akci přerušit. Vyšetřovatelé uvedli, že pozůstatky bude ještě třeba formálně identifikovat. Tento úkon bohužel čeká zřejmě právě Pavlínu. Zatím není známo, zda na místo míří mladíkova rodina.

Pár se podle Češky vydal na cestu 24. července a Ondřej ale o čtyři dny později upadl na strmém kopci a zřítil se. Pavlíně se sice podařilo k němu dostat, bohužel však brzy poté zemřel. Dívka u něj byla, když naposledy vydechl. Nakonec se jí podařilo najít útočiště v jedné z chat, které jsou rozmístěné po 32kilometrové trase známé jako Routeburn Track.

Vzhledem k tomu, že český pár nikoho neinformoval, že se na cestu vydává, nikdo Čechy dlouhou dobu nepohřešoval a nikdo po nich nepátral. Teprve když příbuzní v Česku začali být znepokojení a kontaktovali známé na Novém Zélandu, obrátil se český konzulát tento týden na policii a byla spuštěna pátrací akce, uvedla česká honorární konzulka v Queenstownu Vlaďka Kennett. 

Zachráněná Pavlína vystoupila v pátek po poledni místního času na tiskové konferenci. „Jak si asi dovedete představit, byl uplynulý měsíc velmi trýznivý pro mne, mou rodinu i rodinu mého partnera,“ uvedla viditelně pobledlá mladá žena. Dodala, že po tragické nehodě partnera strávila pod širým nebem tři noci, než se jí podařilo hlubokým sněhem dostat do bezpečí chaty, kde se kvůli svému zdravotnímu stavu i počasí rozhodla zůstat.

„Byla jsem vyčerpaná a měla jsem zmrzlé nohy,“ řekla. Podnikla sice několik pokusů o opuštění svého útočiště, odradilo ji ale špatné počasí i její zdravotní stav.

Žena uvedla, že se svým partnerem udělali chybu, když svůj úmysl vydat se do hor nikomu neoznámili, neměli u sebe lavinový vyhledávač a celkově podcenili podmínky cesty. V slzách poté poděkovala novozélandským záchranářům a konzulce. Ta řekla, že česká turistka je podle ní „velmi silná žena“, která udělala maximum pro svou záchranu.

Vše o tragédii Čechů na Novém Zélandu čtěte zde

stekavypes ( 27. srpna 2016 10:14 )

Nikomu neřekli kam jedou,ale doma věděli,že mají kontaktovat známé na Novém Zélandu.Další věc,nebyl prý první kdo zemřel nebo se zranil v její přítomnosti.Že by zase jedna celebrita?To by mě zajímalo,co tím sleduje.

hejpockej ( 27. srpna 2016 05:04 )

buhvi jak to bylo... jestli nehoda nebo zda v tom ma prsty ona...to uz se nikdo nedozvi. Takhle to mel udelat Kramny, pitva by nic nedokazala.

juuuhele ( 26. srpna 2016 12:43 )

Češi, kteří nevytáhli paty, leda tak na Říp si zahráli na dobrodruhy s bohužel krutým výsledkem. Holka měla pilovat víc anglinu, nikdy se enspolehej na druhé, tady je jasně vidět jak to může dopadnout.

kapturek ( 26. srpna 2016 12:35 )

 doufam ze ji daji zaplatit vsechny vyjezdy a zdrzovani zachrannych slozek na hledani nejakych sulinu

sores ( 26. srpna 2016 10:33 )

Takové nelituji co si neváží života a riskují, hazardují se životem! Chtěli adrenalin tak ho mají, chudáci rodiče těm syn zničil život svou lhostejností k životu!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání