Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Porodní asistentku neprávem vinili za smrt dítěte. Získá milionové odškodné?

Autor: mib - 
3. srpna 2016
11:13

Zákaz rodit doma v ČR neplatí, přizvat si k němu ale porodní asistentku rodičky nemůžou. Jinak jim hrozí milionová pokuta. Soud kvůli chybám při vedení domácího porodu v roce 2009 zakázal činnost porodní asistence Ivaně Königsmarkové. Vinu ji neprokázal a ona teď stát žaluje o 6,3 milionu korun. Na podmínkách domácích porodů se nemohou dohodnout ani porodní asistentky samy. České domácí porody proto řeší štrasburský soud. Zprávu uvedl deník Právo.

Ivanou Königsmarkovou v roce 2009 soud obvinil za komplikace při domácím porodu, kdy se dítě začalo dusit a několik měsíců poté zemřelo. V roce 2014 ji uznal nevinnou, protože jí rodička zatajila komplikace v předchozím porodu.

Königsmarková požaduje po státu 6,3 milionu, z čehož zhruba jeden milion tvoří údajný ušlý zisk, dalších pět milionů nemateriální újma kvůli negativní medializaci a zbylé peníze mají pokrýt právní zastoupení a ztrátu na starobním důchodu. Soud požaduje konkrétní důkazy k nemajetkové újmě a jednání odložil na říjen.

Königsmarková je prezidentkou Unie porodních asistentek. Ta má několik desítek členek. Výkonná ředitelka unie Kateřina Háková sdělila, že jsou podle nich domácí porody bezpečné, když jde o plánovaný porod, je u něj přítomna asistentka a existuje systém návazné péče. Připustila, že rizikové porody by neměla žena podstupovat doma.



Sdružením, které porody doma zásadně odmítá, je Česká společnost porodních asistentek, která má několik set členek, a je největším sdružením u nás. Předsedkyně společnosti Ludmila Lukešová sdělila, že domácí porody představují riziko pro dítě i matku. Podle nich se dá intimita porodu zachovat i v porodnických zařízeních.

Domácí porody byly podle jejich zastánkyň v minulosti běžné, podle Lukešové by se ale mimo těchto argumentů měla uvádět také čísla o novorozenecké a mateřské úmrtnosti, která byla podle deníku Právo nepoměrně vyšší než dnes.

Evropské orgány doporučují změny v porodech

Evropský soud pro lidská práva v roce 2014 rozhodl, že ČR jedná legitimně v zájmu ochrany matek a dětí, ale doporučil korekci systému. S problematikou by tak mohl zahýbat případ dvou Češek, které žalují stát, protože jim neumožnil rodit doma. Případ řeší velký senát Evropského soudu. Na nemožnost vybrat si, kde chce žena rodit, upozornil v březnu 2016 výbor OSN pro odstranění diskriminace žen.

Problematice se v ČR věnuje od loňského ledna pracovní skupina při Radě vlády pro rovné příležitosti žen a mužů. Řeší možnost vzniku porodních domů, které by mohly být alternativou pro neosobní přístup v nemocnicích. Česká gynekologická a porodnická společnost tvrdí, že domácí porody představují velké riziko, legislativní úpravy proto nejsou podle nich vhodné.

dandova ( 3. srpna 2016 19:29 )

Paní Königsmarková je známá č.ůza, arogantní k.ráva a p...., které se rádi v nemocnici zbavili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání