Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Domácí porod: Matka odmítla po resuscitaci dítěte převoz do špitálu. Bylo to prý jinak

Podle Unie porodních asistentek nemluvil Jiří Knor pravdu.
Podle Unie porodních asistentek nemluvil Jiří Knor pravdu.  (Autor: Profimedia.cz - ilustrace/Facebook)
Autor: shp - 
20. listopadu 2016
12:45

Děsivý boj o záchranu dítěte, kterému při domácím porodu přestalo bít srdce. Takto dramaticky popsal příchod miminka ve Středočeském kraji lékař Jíří Knor, který je zároveň náměstkem pro léčebně-preventivní péči. Jenže porodní asistentka, která byla přítomna, i rodiče tvrdí, že tomu bylo jinak.

K dramatickému porodu došlo v pondělí. „Volající uvedla, že neslyší srdeční ozvy dítěte. Po příjezdu posádky na místo se ukázalo, že se jedná o plánovaný domácí porod, u kterého byla přítomna porodní asistentka/dula,“ uvedl Knor na Facebooku.

Matka za asistence lékařů rychle porodila, ale dítě údajně nedýchalo. „Během dvaceti minut vypjatého úsilí záchranářů se všemi dostupnými prostředky byly vyhlídky miminka nejisté. Teprve poté se jeho stav postupně stabilizoval,“ dodal Knor.

Rodička poté učinila nepochopitelné rozhodnutí. „I přes opakované poučení o rizicích se matka rozhodla odmítnout transport sebe i dítěte do zdravotnického zařízení a podepsala negativní reverz s odmítnutím transportu do nemocnice,“ doplnil lékař.

Jeho prohlášení pobouřilo Unii porodních asistentek, která k případu vydala prohlášení. „Lékař Jiří Knor, který zveřejnil nepravdivé informace o události, u zmiňovaného porodu nebyl přítomen. Je zároveň předkladatelem petice proti plánovaným porodům doma, kde rovněž argumentuje nepravdivými údaji,“ tvrdí na svých stránkách.

„Záchranáře volal na můj popud otec rodícího se dítěte, protože jsem zjistila, že srdeční ozvy dítěte se během porodu příliš snížily. Záchranáři dorazili několik minut před samotným narozením dítěte a po příjezdu přihlíželi mé práci a asistovali,“ prohlásila sama porodní asistentka, která u narození dítěte byla.

„Miminko po porodu nebylo v dobrém stavu, takže jsem zahájila úkony k podpoře životaschopnosti dítěte – taktilní stimulaci, fyzický kontakt s matkou, přikrytí – uchování v teple, vyčištění pusinky, prodýchnutí ambuvakem,“ dodala žena, která chce zůstat v anonymitě.

„Pupeční šňůra stále ještě tepala a srdeční akce miminka byla dobrá. Záchranáři situaci sledovali, asistovali a pomohli s odsátím dýchacích cest. Jiného jejich aktivního zásahu nebylo třeba, protože stav dítěte se stále viditelně zlepšoval. Po 30 minutách se již stav novorozence nelišil od stavu běžného novorozence bez počátečních komplikací,“ stojí dále v jejím prohlášení.

Jediné, v čem se shoduje její prohlášení s tím Knorovým, je, že rodiče odmítli převoz do nemocnice. „Proto rodiče odmítli následný transport sebe i dítěte do porodnice a zůstali doma, kde jsem s nimi ještě několik hodin zůstala i já. Šlo o matčino již 4. dítě a matka je zdravotní sestra, která dříve pracovala na ARO,“ prohlásila.

„Dítě se nadále vyvíjí jako zdravý fyziologický novorozenec, což jsem viděla na poporodní návštěvě druhý den po porodu a konstatovala to i dětská lékařka, která přišla dítě prohlédnout,“ uzavřela porodní asistentka. Rodiče miminka stojí za ní. I oni chtějí zůstat v anonymitě.

zednik ( 20. listopadu 2016 19:29 )

Takže podle vyprávění rodičky a porodní asistenky to vypadá, že Záchranku volali proto, aby si doktor pouze poslecht srdeční ozvy Přeci nepřiznají, že jsou obě blbé alternativky a že se jim domácí porod prostě vymkl z ruky a byly z toho totálně v pr.deli.

pomoooc-hori ( 20. listopadu 2016 17:10 )

tak poradne vegetu protahni mer-Dala naposled za druhy svetovy

jentakjen.voght. ( 20. listopadu 2016 17:04 )

Pěkně jsme vásm se strým zkurvili diskuse, že?

buban ( 20. listopadu 2016 17:03 )

Jj, lékaři tam byli zbyteční, důležitá tam byla ta dula, tatík a vana s vodou.

buban ( 20. listopadu 2016 16:51 )

Přece pro svobodu slova. Diskutovat na pleskovém bulváru je možno málokdy. Pod články o morkách vůbec. I proto inzeruje plesk články 2-3 dny staré.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání