Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bohumila (53) se narodila se srdcem vpravo. Zachránila ji nebezpečná operace

  • Autor: ČTK,ula - 
    22. 11. 2016
    21:39

    Helena, Monika a Bohumila se navzájem neznají, spojil je však stejný osud. Každá se narodila se srdeční vadou, lišily se ale v závažnosti. Helena začala pociťovat problémy až po čtyřicítce, Monika byla na operaci už v šesti letech a Bohumila by bez operace nepřežila. Nyní žije v Česku asi 10 000 dětí a 25 000 dospělých s vrozenými srdečními vadami a do budoucna jejich počet vzroste. Důvodem je především lepší péče, díky které se pacienti dožívají vyššího věku. Často ale pacienti vyhledají pomoc až ve chvíli, kdy mají velké potíže.

  • 1.Helena žila bez operací

    Helena (63) se narodila s jednoduchou srdeční vadou. Lékaři o ní věděli, ale nebyla operována. Po čtyřicítce se u Heleny objevila dušnost a silné migrény. Její vada, defekt síňového septa, se začala projevovat. Lékaři zjistili, že má Helena defektů více, a žádná z operací nebyla proveditelná.  Když bylo Heleně 54 let, byl jí proveden robotický uzávěr defektu záplatou. Nyní, po devíti letech, si Helena opět užívá života. Zmizely migrény, bolesti na hrudi, dušnost i bušení srdce. Navíc je ráda, že po operaci jí nezbyla téměř žádná jizva.

    Helena se narodila s jednoduchou srdeční vadou. Helena se narodila s jednoduchou srdeční vadou. | Alexander Malachovský

  • 2.Monice první operace nepomohla

    Moniku (41) operovali, už když jí bylo 6 let. Narodila se s komplexní vadou a při operaci jí musel být vyoperován defekt mezi komorami a odstraněna část plícnicové chlopně, která byla zúžená.

     

    24 let po operaci lékaři zjistili, že plícnicová chlopeň způsobuje rozšíření a selhávání pravé komory a Monice hrozí riziko vážných arytmií. Lékaři tedy Moničino srdce operovali znovu. Nyní Monika provozuje vysokohorskou turistiku v Himalájích a stala se matkou dvou dětí.

    Monice operace srdce pomohla, po ní porodila dvě děti. Monice operace srdce pomohla, po ní porodila dvě děti. | Alexander Malachovský

  • 3.Bohumila by bez rizikové operace nepřežila

    Bohumila (53) se narodila s těžkou srdeční vadou – měla srdce vpravo. Lékaři ji několikrát vyšetřovali, ale operaci jí nenavrhli. Bohumilu ohrožovala arytmie, kterou vyřešil implantovaný defibrilátor. Bohužel měla kvůli své vadě velmi nízké množství kyslíku v krvi. Když jí bylo 44 let, lékaři jí provedli vysoce rizikovou operaci, která se provádí hlavně u dětí, u dospělých je nebezpečná. Díky úspěšnému zákroku Bohumila přežila a nyní nemá problém vyjít jedno nebo dvě patra bez obtíží.

     

    Bohumile zachránila operace srdce život. Bohumile zachránila operace srdce život. | Alexander Malachovský

  • 4.Jedno dítě ze sta má vrozenou srdeční vadu


    Dětí s vrozenou srdeční vadou se podle kardioložky Jany Rubáčkové Popelové rodí stále zhruba stejně, tedy asi jedno dítě ze sta. Díky lepší diagnostice a péči ale přibývá dospělých pacientů, kteří se mohou dožít i více než 60 let. V minulosti podle kardioložky přežívalo kolem 60 procent dětí, nyní je to až 90 procent.

    Přišly na svět se srdeční vadou. Operace jim zachránila život. Přišly na svět se srdeční vadou. Operace jim zachránila život. | Alexander Malachovský

     

  • 5.Čeští doktoři jsou stejně uspěšní jako v zahraničí

    Nemocnice Na Homolce dlouhodobě sleduje asi 1970 pacientů s vrozenými srdečními vadami, v databázi má celkem přes 3300 těchto pacientů. „Od roku 2005 jsme v Nemocnici Na Homolce provedli více než 970 operací vrozených srdečních vad u dospělých, z toho u poloviny se jednalo o složité komplexní a vzácné srdeční vady. U komplexních vad šlo často již o několikátou operaci srdce v životě nemocného. Přesto činila úmrtnost do 30 dnů po operaci jen 1,16 procenta. To je výsledek srovnatelný s nejprestižnějšími světovými centry,“ uvedla kardioložka Rubáčková Popelová.

Zobrazit celou diskusi