Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Cyklista (†41) se lekl auta a přepadl přes řídítka: Přilba mu mohla zachránit život!

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK - 
5. července 2016
10:14

Policisté v Jihomoravském kraji nabádají cyklisty, aby nosili přilbu. Vyzývají k tomu v souvislosti s pátečním úmrtím cyklisty poblíž obce Krásensko na Vyškovsku. Muž jel bez helmy a přepadl přes řídítka, přilba mu přitom mohla zachránit život, řekl dnes ČTK policejní mluvčí Bohumil Malášek. Podle něj mívají nehody bez ochrany hlavy fatálnější následky.

Nehoda se stala na lesní cestě. „Jednačtyřicetiletý cyklista se tam v klesání po průjezdu pravotočivou zatáčkou nejspíš lekl malé dodávky v protisměru. Začal rychle brzdit a přepadl přes řídítka tak nešťastně, že svým zraněním na místě podlehl,“ uvedl Malášek s tím, že příčinou nehody byla nejspíš cyklistova vysoká rychlost. Policie tragédii dále vyšetřuje.

Podle Maláška mohla ochrana hlavy zmírnit následky zranění. Přilba je povinná u cyklistů do 18 let. „Děti si ji berou automaticky a za pár let to bude běžné i u dospělých. Obdobná nehoda byla loni na Brněnsku, kdy jel starší cyklista z kopce a upadl do příkopu hlavou přímo na kámen, takže byl namístě mrtvý. I jeho mohla helma zachránit,“ dodal Malášek.

Na nošení helmy každoročně apelují i záchranáři, kteří tvrdí, že jízda bez ní je hazard se životem, a proto může mít fatální následky i banální havárie. U vážných nehod však může pomoct zamezit vážnému zranění hlavy. Policisté také každoročně upozorňují cyklisty, aby nosili i reflexní prvky, aby byli vidět ve tmě. Do povinné výbavy patří přední bílá a zadní červená odrazka a na pedálech a paprscích kol musí být odrazky oranžové. Za snížené viditelnosti musí být kolo vybavené světlometem s bílým světlem vepředu a červeným vzadu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání