Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Dostane vrah Večeř tentokrát doživotí? Žaloba ho žádá za další dvě vraždy

Žalobkyně navrhuje Jiřímu Večeřovi doživotí.
Žalobkyně navrhuje Jiřímu Večeřovi doživotí.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ljš - 
16. června 2016
12:30

Státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová žádá pro Jiřího Večeře za organizování dvou vražd z roku 1995 doživotí. Jednou z obětí byl obchodník s lehkými topnými oleji (LTO). Za vraždy jiných podnikatelů zapletených do obchodů s LTO již byl třiapadesátiletý Večeř v minulosti odsouzen. Obvinění z vražd z roku 1995 ale odmítá.

Zlínský obchodník s LTO Miroslav Kovařík zemřel ráno 12. května 1995 při explozi auta s nastraženou náloží. Večeř podle obžaloby zajistil účast neznámého člověka nebo lidí a nástražný výbušný systém, který byl ve voze instalován. Motivem Večeřova konání mohly být podle Nesvadbové dluhy. Jeho známý a později zavražděný Marek Lehký totiž podle ní dlužil Kovaříkově firmě a Večeř se mohl bát, že Kovařík bude dluhy vymáhat po něm.

Lehký se podle státní zástupkyně choval k Večeřovi podřízeně a fakticky vystupoval v roli bílého koně. Večeř vinu odmítl. Kovařík podle něj obchodoval v rámci jiné větve s LTO, a on tak k jeho vraždě neměl důvod. Podle Večeře za ní stojí lidé spojení s brněnskou firmou Chemis (již zlikvidovanou), pro kterou byl zavražděný při obchodech s LTO konkurentem.

Druhým zavražděným byl 23. května 1995 podnikatel František Blažíček, který byl zastřelen v domě v Uherském Hradišti. Podle obžaloby Večeř zajistil střelce, jemuž dal pokyn k vraždě Blažíčka, kterého střela trefila do krku. Podle státní zástupkyně byly i v tomto případě motivem Večeře dluhy. Blažíček byl spojován s půjčkami peněz na vysoký úrok. Večeř řekl, že oběť neznal.

Večeř byl dříve odsouzen na 14 let za organizaci vraždy zlínského podnikatele Lehkého a dalšího obchodníka s oleji Lubomíra Holého, který byl zastřelen v lednu 1995 Praze, a za přípravu vraždy novináře. Nyní mu hrozí podle starého trestního zákona až 15 let vězení nebo až výjimečný trest, tedy až 25 let nebo doživotí.

Večeře policie zadržela loni v dubnu, měsíc před tím, než by obě nyní projednávané vraždy byly promlčeny. Na jeho odhalení se podílel tým Tempus, jenž vyšetřuje letité neobjasněné kauzy. Podle policie si vraždu Kovaříka objednala devětapadesátiletá Jaromíra Šmédková ze Zlína. Žena vinu popírá. Její případ se k soudu dosud nedostal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání