Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Manželce dal bombu do auta: Chtěl jsem, aby se věnovala rodině, obhajoval se žárlivec z Prahy

Autor: ČTK - 
19. května 2016
12:39

Cizinec se u soudu přiznal k tomu, že loni v dubnu v Praze nastražil výbušný systém do auta své manželky. Tvrdí, že ji nechtěl zabít, ale postrašit. Byl totiž přesvědčen o tom, že je mu nevěrná. Žena byla při explozi vážně zraněna, ale výbuch přežila. Za pokus o vraždu mu hrozí 12 až 20 let vězení.

Stříbrný vůz Škoda Octavia explodoval loni 22. dubna na parkovišti mezi panelovými domy v Milánské ulici v Praze-Horních Měcholupech. Výbuch vážně zranil čtyřicetiletou řidičku. Pyrotechnici následně zjistili, že příčinou nebyla technická závada, ale nástražný výbušný systém v přední části auta.

Výbušný systém byl podle obžaloby v nádobě s černým prachem a kousky železa. Poškozená jezdila autem jeden den, výbušný systém ale ještě nebyl zapojený. Vybuchl až o den později, kdy jej šestapadesátiletý Vietnamec pravděpodobně připojil k zapalování a brzdovým světlům. Druhý den žena nasedla do auta, výbuch nastal nejspíše poté, co sešlápla brzdový pedál po nastartování auta.

„Ano, je pravda, že jsem se dopustil jednání, které je popsané v obžalobě. Už jsem vypovídal na policii a všechno jsem řekl,“ řekl muž při výpovědi. Byl přesvědčen o tom, že jeho žena chodí za jinými muži. Proto ji chtěl prý postrašit, aby se víc věnovala rodině. „Byl jsem ve velkém stresu a dneska, když se na to znovu podívám, tak bych to už nikdy neudělal,“ uvedl. Myslel si také, že bomba, kde podle něj byl hlavně prach z petard, nikomu nemůže ublížit.

Žena při výbuchu utrpěla zejména popáleniny. Podle soudního znalce Jiřího Hladíka mohlo její život ohrozit zejména vnitřní popálení dýchacích cest.

Mezi původní vyšetřovací verze policie patřilo i to, že za výbuchem může stát boj konkurenčních vietnamských skupin. Auto totiž používali vietnamští manželé, úspěšní majitelé pražských nehtových studií.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání