Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Útok na dům ministra Stropnického: Zápalné lahve jsem nehodil, tvrdí student

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)
Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)  (Autor: archiv Blesku)
Autor: bru/ČTK - 
26. dubna 2016
11:01

Dvacetiletý ruský student Univerzity Karlovy Igor Ševcov dnes při své výpovědi u soudu popřel, že loni házel zápalné lahve na dům ministra Martina Stropnického (ANO). Trestní spis označil za kombinaci „kapitol ze Švejka a estébáckých protokolů“. Ministr po mladíkovi žádá symbolickou jednu korunu za zkažené dětství jeho malé dcery, která se prý bojí opakování útoku.

Policie využila toho, že jsem byl v určitou chvíli zmatený a nevěděl jsem, jaká mám práva,“ zpochybnil Ševcov u pražského městského soudu postup orgánů činných v trestním řízení. „Ptali se mě, na jaké demonstrace chodím a jaké jsou moje názory,“ stěžoval si. „Ta instituce je závadná,“ prohlásil o policii.

K útoku na ministrův dům uvedl na dotaz soudkyně pouze to, že se ho nedopustil. V daný den byl prý na demonstraci před pankráckou věznicí, poté se vrátil na studentské koleje v Suchdole a šel do klubu kvůli připojení na internet. Spát prý šel před jednou hodinou ranní.

Obšírněji se vyjádřil ke druhému bodu obžaloby, podle nějž hlídal u ruzyňské věznice, když tam jiný muž sprejoval po zdi anarchistické nápisy. „Chvíli jsme tam demonstrovali, jeden člověk ze skupiny šel pak stranou, tak jsem ho natáčel. Nemyslím si, že je to trestný čin, natáčet si mohu cokoliv,“ řekl. Jak se video následně dostalo na web, prý neví.

Podle obžaloby vhodil Ševcov do zahrady rodinného domu, který patří Stropnického manželce, pivní lahve naplněné hořlavou směsí. V domě bydlí šest lidí. V době útoku byli na místě tři, ministr nikoliv. Student údajně chtěl způsobit požár, který by se rozšířil a vystavil obyvatele domu nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví. Lahve nevybuchly s plnou intenzitou a plameny se podařilo po několika minutách uhasit. Ševcova policie zadržela mimo jiné na základě pachové stopy, kterou podle obžaloby zanechal na lahvi.

 

meverickx ( 29. května 2016 22:11 )

Zk.urvenej ,,, zas.ranej KO.MEDIANT a Americký poskok .,,. Fúúúúúúúj

tgbg ( 26. dubna 2016 18:42 )

Ruský teroristický fašista musí dostat doživotí!!!!

sendrasak ( 26. dubna 2016 13:04 )

To je úplně jedno, kdo je Stropnický, ňákej zas.ranej Rusák tady nemá co házet zápalnými lahvemi.

moiaza ( 26. dubna 2016 12:46 )

Kdo je to Stropnický? Kdysi dávno jsem slyšel o nějakém kulisákovi s podobným jménem. Snad nějaký komediant, ale možná je to jen shoda jmen.

vladimir1950 ( 26. dubna 2016 11:31 )

Pachová stopa je málo. Pokud toho Rusa odsoudí, bude to justiční precedens. Opět se hodí, při té protiruské hysterii všechno, co se jen ochomýtne kolem Ruska. Politická šaškárna a trapné zviditelnění se Stropnického.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání