Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Vražda romského krále: Rozstříleli ho samopalem a odnesli zlato za 12 milionů

Autor: ljš - 
17. března 2016
18:05

Loupežná vražda! Tak se v prvních chvílích jevila smrt mafiánského bosse Antonína Běly. Toho v dubnu 1996 zavraždila skupina zakuklenců před jeho domem. Vrazi si z domu měli odnést zlato za 12 milionů. Brzy se ale začalo spekulovat o tom, že nešlo o peníze, ale moc. Romského krále prý nechal odstranit kmotr František Mrázek. Z vraždy byl nyní po 20 letech obviněn jeho bodyguard.

Běla byl zavražděn ve své vile v Úvalech u Prahy. Do domu tehdy o sobotní noci vtrhlo ozbrojené komando, které tam našlo jen dvě spící ženy a dítě. Šlo o partnerku Bělova syna Jaroslava, Hanku, její tříletou dcerku Michalku a hospodyni.

Ženám prý zakuklenci svázali nohy i ruce, zavázali oči a zalepili ústa. Holčičky se prý ale ani nedotkli. „Pak se dostali do sejfu. Odnesli peníze i šperky. Bylo toho za 12 milionů,“ řekl tehdy Blesku mafiánův syn.

Starý Běla je pak prý překvapil, když byli na odchodu. Vrazi do něj vystříleli několik dávek ze samopalů s tlumičem a nechali ho ležet na cestičce před domem. Policii pak přivolala svázaná Hanka. „Mobil jí přinesla malá Michalka. Hance se podařilo se svázanýma rukama za zády vytočit linku 158. Malá jí pak držela aparát na uchu. Policie přijela až skoro za hodinu,“ vyprávěl syn zavražděného.

Video  Státní zástupce o vraždě bosse Běly  - Video - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

Verzi o loupežné vraždě ale nikdo příliš nevěřil. V podsvětí panovalo přesvědčení, že si Bělovu popravu objednal jiný mafiánský boss, František Mrázek. Ten přitom za Jarouškem, jak se romskému králi přezdívalo, často chodil a spolu prý plánovali obchody. Po dvaceti letech, jen pár dní před promlčením případu, byl z nájemné vraždy Běly obviněn Pavel Šrytr, který dělal bodyguarda oběma kmotrům.

Antonín Běla neměl rád fotografy. Proto svolil pouze k vyfotografování obrazu, na němž je s manželkou Marií. Namaloval ho syn Marcel, který zemřel na předávkování drogami Antonín Běla neměl rád fotografy. Proto svolil pouze k vyfotografování obrazu, na němž je s manželkou Marií. Namaloval ho syn Marcel, který zemřel na předávkování drogami | Archiv Blesku

Nevysvětlený však zůstává útok, který se odehrál pár měsíců před Bělovou vraždou. Na jeho vilu totiž tři dny před Vánoci někdo vystřelil dvě protitankové střely RPG 75. Spekulovalo se, že se jednalo o pomstu ruské mafie za to, že romský král spolupracoval s Arménci.

jen123 ( 7. října 2016 17:14 )

Asi jsem fakt nevzdělaná, ale opravdu nevím kde je romské království, že mají svého krále?

salto ( 18. března 2016 09:40 )

Devadesátá léta - to byly zlaté časy pro všechny podvodníky, zloděje, vexláky a začalo to tak nevinně: Havel na Hrad...

verka1 ( 17. března 2016 19:02 )

v té době zlato za 12 mil.? kolik by měl dneska? mafie

DBBS ( 17. března 2016 18:28 )

Mrtvej cikán dobrej cikán....měli vyčistit celej barák..škoda..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání