Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Případy zatčeného exkriminalisty Douchy: Spartakiádní vrah a teroristický útok na Staromáku

  • Autor: ljš - 
    17. 3. 2016
    05:20

    Vyšetřovatel, obhájce a nově i obviněný. Všechny tyto role už si bývalý elitní kriminalista Josef Doucha, zadržený v úplatkářské kauze soudce Ivana Nováka, vyzkoušel. V dobách své největší slávy posílal za mříže ty nejbrutálnější zločince v historii české kriminalistiky. Podívejte se na jeho největší případy.

  • 1.Spartakiádní vrah Straka

    Nad Prahou se vznášel strach a kriminalisté byli pod obrovským tlakem. Během jara 1985 před blížící se spartakiádou totiž neznámý útočník napadl na území Prahy 11 žen, z nichž tři nepřežily. Na to, že pachatelem je mladíček Jiří Straka, přišli právě elitní vyšetřovatelé Josef Doucha a Jiří Markovič. Ani jeden z nich ho ale nezatýkal, druhý jmenovaný pro něj totiž poslal kolegy. „Pepa Doucha, ten to nemůže skousnout dodneška, že jsme tam nejeli spolu. Totiž po skončení případu přišla odměna z ministerstva vnitra v podobě čtrnáctidenního zájezdu na Kubu! Ale ta odměna byla určena právě těm, kteří ho zatýkali, a dodneška mně to Pepa vyčítá, že jsme tam tenkrát pro něj nezajeli spolu a potom se mohli válet čtrnáct dní u moře!“ vzpomíná Markovič v knize Kriminalista.

    Sérioví vrazi pod lupou: Straka si rekonstrukce užíval. Sérioví vrazi pod lupou: Straka si rekonstrukce užíval. | archiv Blesku

  • 2.Orlické vraždy

    Markoviče a Douchu spojuje i případ Orlických vražd. Tomu sice přišli na kloub v pražské mordpartě, kterou vedl Markovič, vyšetřování pak ale vedl právě Doucha, který stál v čele středočeské kriminálky. Ta postupně zatkla pět členů gangu, který kvůli majetku v letech 1991–3 vraždil podnikatele a jejich ostatky pak ukrýval na dně orlické přehrady. Když se o sudech vytažených z Orlíku z televize dozvěděl jeden z vrahů Karel Kopáč, rozhodl se spáchat sebevraždu. Kriminalisté s ním pak tři hodiny vyjednávali, než se jim ho podařilo zpacifikovat. Střelil se ale při tom do rozkroku. Právě jeho přiznání pak vedlo k usvědčení celé skupiny. Před vynesením rozsudku ale Kopáč svůj původní sebevražedný záměr dokonal.

    Foto: 

  • 3.Výbuch na Staromáku

    Nejen úspěchy ale lemují Douchovu kariéru, i on má za sebou jeden pomníček. Ve středu 2. června 1990 nechal kdosi neznámý na lavičce u pomníku mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí sportovní tašku. Vybuchla v ní kovová trubka naplněná střelným prachem, kousky olova a sekaného železa. Osmnáct lidí bylo zraněno. Následky přitom mohly být mnohem horší. Jen náhodou totiž u kovové trubky povolila víčka a při výbuchu nedošlo k jejímu roztržení, ale jen odpálení nálože do vzduchu směrem k orloji. „Roztržení trubky by v okolí pomníku způsobilo opravdový masakr. To jsme si ověřili na několika pokusech,“ řekl k tomu Doucha. Pachatele se ale nikdy dopadnout nepodařilo. Nastartoval se tím ale Douchův konflikt s nadřízenými. Těm prý vadilo, že kriminalista o případech informoval v médiích. „Já novináře neodmítal. Veřejnost má v určitém rozsahu právo na informace o tom, co útvar, kde pracuji – ne já – dělá. Konkrétně pan ministr Ruml, co alespoň já vím, mi vyčítal to, že – podle toho, jak se vyjádřil – v republice není jiný policajt než Doucha,“ řekl před časem Doucha Blesku. Právě ministr Ruml pak tvrdil, že Doucha musel od policie odejít kvůli spolupráci s ruskou mafií.

    Na dlažbě Staroměstského náměstí leželi zranění. Na dlažbě Staroměstského náměstí leželi zranění. | Archiv

  • 4.Policista zabiják

    Doucha také vyšetřoval vraždu, kterou spáchal jeden z jeho kolegů. Ten v březnu 1996 zastřelil taxikáře, se kterým měla poměr jeho žena. Poté tělo oběti naložil do kufru, odřízl mu hlavu, kterou hodil do Vltavy, a tělo zakopal. K činu se nakonec přiznal a s policisty spolupracoval. „Zatím víme, že žil pod psychickým tlakem a lpěl na své ženě i dětech,“ zastal se policisty tehdy Doucha. Soud vrahovi v uniformě nakonec vyměřil 12 let za mřížemi.

  • 5.Pád cessny

    V únoru 1994 hýbala Českem mezinárodní kauza letadla Cessna, které se zřítilo do Bodamského jezera na jihu Německa. Na palubě byli tři Němci a dvě Češky a média začala brzy spekulovat o tom, že se ve stroji pašoval jaderný materiál a že posádka pád jen fingovala a mohla přežít. Letadlo odlétalo z Prahy, a tak se na vyšetřování podílel právě kriminalista Doucha. „Děláme vše pro to, abychom zjistili co nejvíce o okolnostech odletu cessny z Ruzyně,“ řekl tehdy. „Nejsem oprávněn hodnotit celní postupy, jen se mi zdá, že mezera vzniká v tom, že je možno odtud odletět, a přitom se neví, kdo konkrétně odletěl a co bylo na palubě,“ dodal.

    Žádná z konspiračních verzí se ale nakonec nepotvrdila, i když se ukázalo, že cestující v minulosti v lotyšské Rize vysoce radioaktivní cesium 137 skutečně nakoupili. Stopa po něm ovšem skončila v Praze, ze které do Německa odlétali. Voda nakonec vydala jen tři z pěti těl. Vyšetřovatelé ale nakonec případ uzavřeli s tím, že nehodu způsobila chyba pilota.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání