Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Otrava oxidem uhelnatým v Beňově na Přerovsku: Odnesli to tři lidé

ilustrační foto
 (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
8. března 2016
21:49

Tři lidé se dnes v podvečer v Beňově na Přerovsku otrávili oxidem uhelnatým. Záchranáři je našli v rodinném domě, dva z nich nakonec při vědomí transportovali do nemocnice. V nejvážnějším stavu byla osmdesátiletá žena, která byla převezena s poruchou vědomí na umělé plicní ventilaci. ČTK to dnes řekl mluvčí záchranné služby Pavel Vysloužil. V Olomouckém kraji je to za posledních devět dní druhý závažný případ, kdy se jedovatým plynem otrávilo větší množství lidí.

Záchranáře kontaktoval vpodvečer muž s tím, že doma našel ženu s poruchou vědomí. "Posádce, která na místo ihned vyjela z Přerova, na místě nikdo neotvíral. Když se záchranářům podařilo vniknout dovnitř, našli na místě tři osoby v bezvědomí - ženy ve věku 59 a 80 let a muže ve věku 60 let," uvedl mluvčí záchranné služby.

Dispečeři na místo poslali další sanitky, které po ošetření převezly ženy na urgentní příjem do olomoucké fakultní nemocnice a muže na ambulanci do Přerova. Nejhůře na tom byla nejstarší žena, další dva pacienti byli nakonec transportováni při vědomí. Na místě zasahovali také hasiči, podle jejich mluvčího Zdeňka Hošáka vykazoval jedovatý plyn vysoké hodnoty i po odvětrání prostor.

"Jednotka hasičů na místě asistovala kolegům ze záchranné služby a poté provedla kontrolní měření. Již po odvětrání prostor zde detekční přístroje stále vykazovaly hodnoty 380 jednotek ppm," řekl ČTK mluvčí hasičů.

Bezpečná hodnota, ve které se člověk může ještě pohybovat, je 20 jednotek ppm. Podobný případ se stal na konci února v Javorníku na Jesenicku, kdy se oxidem uhelnatým přiotrávilo pět lidí. Mezi nimi byly i dvě dívky ve věku deset a 11 let. Mladší z nich byla nalezena v bezvědomí a leteckou záchrannou službou byla převezena do ostravské nemocnice. Ostatní skončili v jesenické nemocnici.

Lidé se podle policie nadýchali zplodin z karmy. Podobný případ většího rozsahu zaměstnal záchranáře v Olomouckém kraji loni v lednu, kdy unikl oxid uhelnatý ve firmě Montix v Horce nad Moravou na Olomoucku. Bezbarvým plynem se tehdy přiotrávilo několik zaměstnanců, sedm z nich nakonec skončilo v nemocnici.

Policie případ původně vyšetřovala pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Na základě znaleckých posudků se však zjistilo, že šlo o technickou závadu. Ročně je v Česku zaznamenáno několik otrav oxidem uhelnatým, který je produktem nedokonalého spalování. Nebezpečný plyn je zrádný, protože není vidět ani cítit.

Lidé, kteří se nadýchají oxidu uhelnatého, mohou pozorovat bolest hlavy nebo malátnost. Při vyšší koncentraci mohou upadnout do bezvědomí a zemřít. Nejčastější příčinou úniku oxidu uhelnatého v domácnostech jsou netěsnosti plynových kotlů.

Otrava však může snadno nastat i tehdy, pokud není v pořádku odvod spalin z topidla nebo je zanesený komín. Hasiči proto nabádají k pravidelné kontrole a revizi topidel, ohřívačů vody a plynových kotlů. Lidé by si měli také pořídit detektor nebezpečných plynů.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání