Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pět lidí se otrávilo oxidem uhelnatým: Malá hočička je v bezvědomí

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek  (Autor: Helena Lacinová)
Autor: ČTK - 
28. února 2016
16:47

V Javorníku na Jesenicku se dnes přiotrávilo oxidem uhelnatým pět lidí. Mezi nimi byly i dvě dívky ve věku deseti a 11 let. Mladší z nich byla nalezena v bezvědomí a leteckou záchrannou službou byla převezena do ostravské nemocnice. Ostatní skončili v jesenické nemocnici, řekl dnes ČTK mluvčí krajské záchranné služby Pavel Vysloužil.

Záchranáři vyrazili na místo dnes po poledni. Desetiletou dívku v bezvědomí nalezli ve vaně její rodiče. "Posádka javornické záchranky, která na místo po chvíli dorazila, dívku na místě ošetřila a předala letecké záchranné službě. Ta dívku ve vážném stavu a na umělé plicní ventilaci transportovala na specializované pracoviště ostravské fakultní nemocnice," uvedl Vysloužil. Oxidem uhelnatým se přiotrávili na místě podle Vysloužila ještě další čtyři lidé. Šlo o ženy ve věku 42 a 66 let, muže ve věku 40 let a jedenáctiletou dívku. Sanitky je při vědomí převezly do jesenické nemocnice. Pravděpodobnou příčinou otravy byl podle něj únik nebezpečného plynu z průtokového ohřívače vody.

Podle mluvčí krajské policie Ireny Urbánkové se však na místě otrávili tři lidé. Neštěstí se podle ní stalo v jednom z bytů v Dukelské ulici. "Případem se zabýváme a zjišťujeme jeho okolnosti. Další postup bude na základě zjištění revizního technika na plynová zařízení," řekla dnes ČTK policejní mluvčí Urbánková.

Podle mluvčího ostravské fakultní nemocnice Tomáše Oborného je desetiletá dívka stabilizovaná. "Je v péči našich lékařů, nebyl nutný převoz do hyperbarické komory. Je ve stabilizovaném stavu," řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice.

Podle mluvčí krajské policie Ireny Urbánkové se zplodin nadýchali tři lidé, další dvě osoby byly převezeny do jesenické nemocnice na preventivní vyšetření. Neštěstí se podle ní stalo v jednom z bytů v Dukelské ulici. "Policisté se případem zabývají, okolnosti zjišťují a o dalším postupu bude rozhodnuto na základě odborného vyjádření revizního technika přes plynová zařízení," řekla dnes ČTK policejní mluvčí Urbánková.

Podobný případ většího rozsahu zaměstnal záchranáře v Olomouckém kraji loni v lednu, kdy unikl oxid uhelnatý ve firmě Montix v Horce nad Moravou na Olomoucku. Bezbarvým plynem se tehdy přiotrávilo několik zaměstnanců, sedm z nich nakonec skončilo v nemocnici. Policie případ původně vyšetřovala pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Na základě znaleckých posudků se však zjistilo, že šlo o technickou závadu.

Ročně je v Česku zaznamenáno několik otrav oxidem uhelnatým, který je produktem nedokonalého spalování. Nebezpečný plyn je zrádný, protože není vidět ani cítit. Lidé, kteří se nadýchají oxidu uhelnatého, mohou pozorovat bolest hlavy nebo malátnost. Při vyšší koncentraci mohou upadnout do bezvědomí a zemřít.

Nejčastější příčinou úniku oxidu uhelnatého v domácnostech jsou netěsnosti plynových kotlů. Otrava však může snadno nastat i tehdy, pokud není v pořádku odvod spalin z topidla nebo je zanesený komín. Hasiči proto nabádají k pravidelné kontrole a revizi topidel, ohřívačů vody a plynových kotlů. Lidé by si měli také pořídit detektor nebezpečných plynů.

orsajo ( 19. dubna 2017 13:29 )

Dnes se už dá koupit detektor CO do 1.500,- s tím že má baterii a záruku na 10 let, což vychází míň jak 150,- Kč ročně a to je hodně malá částka za záchranu života! Doporučuji kupovat detektory lepší kvality, než spoléhat na čínské šunty... Např.: http://www.kidde.cz/detektory-oxidu-uhelnateho

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání