Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

9 dětí a 5 dospělých se otrávilo plynem na Opavsku: Celá pěstounská rodina skončila v nemocnici

V nemocnici skončilo 14 lidí. (Ilustrační foto)
V nemocnici skončilo 14 lidí. (Ilustrační foto)  (Autor: Foto Blesk - David Malík)
Autor: ČTK - 
9. ledna 2016
12:15

Celkem 14 lidí, z toho devět dětí, se dnes okolo 7:30 v Hlučíně na Opavsku přiotrávilo oxidem uhelnatým. Jde o pěstounskou rodinu, všichni jsou v nemocnici v Ostravě.

ČTK to řekli mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela a hlučínský starosta Pavel Paschek. Podle něho by zdravotní stav všech osob neměl být vážný. Dva další lidé se dnes v noci přiotrávili oxidem uhelnatým i v rodinném domku ve Frýdlantě nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku.

Podle Kůdely za otravu ve Frýdlantě může zřejmě krb, v Hlučíně karma. Hasiči na obou místech měřili koncentrace oxidu uhelnatého, vypnuli hlavní uzávěr plynu, odvětrávali celý dům a pomáhali zdravotníkům s ošetřováním postižených.

„Hasiči to tam zajistili a odpojili plyn. V nemocnici mi řekli, že se čeká na výsledky testů. Vypadá to ale, že to s těmi otrávenými snad nebude vážné,“ řekl starosta Paschek. Dospělí by podle něj mohli být z nemocnice propuštěni dříve než děti. Starosta se s nimi chce zkontaktovat, aby jim nabídl pomoc. „Bude tam zřejmě nutná revize připojení. V tom například vidím šanci, jak by jim město mohlo pomoci,“ řekl Paschek.

Policejní mluvčí René Černohorský řekl, že policie případ prověřuje. Zatím podle něj nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o cizí zavinění.

Kůdela uvedl, že otravy oxidem uhelnatým z lokálních topidel a ohřívačů vody jsou v kraji poměrně časté a nezřídka končí úmrtím. Zřejmě oxid uhelnatý z karmy otrávil například třináctiletou dívku, která na Nový rok zemřela v Brušperku na Frýdecko-Místecku. Další tři děti skončily v nemocnici.

„Hasiči neustále varují před tímto nebezpečím a nabádají k pravidelným kontrolám a opravám těchto zařízení a také k nákupům detektorů CO. Jejich cena na trhu se dnes pohybuje kolem jednoho tisíce korun,“ uvedl Kůdela.

avoe ( 9. ledna 2016 14:11 )

 Kdyby nasi poslanci místo protezovani energetických odvětví , a vymýšlení všelijakých zbytečných povinností, zavedli jednoduchou a účinnou prevencí, kdy dodavatele plynu budou kontrolovat, při odectu plynomeru, ze jejich zákazníci mají jednou ročně zkontrolovanou spalinovou cestu a,spotřebiče, včetně souvisejících vlivů na tah komínů, což se prokáže vylepenim štítku na plynomeru, a pokud by nebyl, sup odeberu plynomer a pro osazení komplet revize, tak by těch otrav, zejména s fatalnimi následky bylo minimum. Jenže tohle nikdo nechce udělat, a tak se přenáší odpovědnost na zákazníka, v 80% obyčejného člověka co o tom prd ví, a energetici si mnou ruce. Teď vydali zákaz spotřebičů s otevřenou spalovací komorou Béčka, a už vidím, jak všichni ti setrilkove, co si myslí, že topení plynem je levnější, protože do údržba y spotřebičů nedají korunky, pojedou na doraz, protože spotřebiče co mají víc co ve spalinach víc než 1000ppm budou dál používat co to jde, protože nevy kotel a komín vyjde na 60 tisíc a elektrika je drahá. Do budoucna se máme na co těšit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání