Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Malých Hošticích se můžete podívat na ostatky upíra: Byl to čtrnáctiletý chlapec!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
18. května 2015
17:00

Kostra údajného upíra pohřbeného v pravěku je k vidění ve skanzenu v opavské městské části Malé Hoštice. Ostatky, které se našly v obci před lety během stavby kanalizace, jsou součástí nově otevřené archeologické expozice. V ní návštěvníci uvidí také pravěkou keramiku či opracované pazourky. ČTK to dnes řekla starostka této opavské městské části Miroslava Konečná. 

Novou expozici městská část Opavy zřídila s pomocí pracovníků Národního památkového ústavu. Dominují jí dvě kostry. „Jedna patří mladíkovi, který byl pochován ve věku okolo 24 let. Pohřben byl společně s koňskou hlavou,“ uvedla starostka.

Druhé ostatky mají podle ní za sebou drastičtější příběh. „Jde o kostru chlapce ve věku od 14 do 17 let. Lidé v pravěku jej pravděpodobně považovali za upíra. Když jej pochovávali, tak jej svázali do kozelce, oddělili hlavu od těla a lebku ještě navíc roztříštili. Tak, jak byly ostatky nalezeny, tak jsou nyní vystaveny,“ řekla starostka.

Hoštický skanzen byl otevřen loni v září. Radnice jej nechala vybudovat ze zchátralé budovy v centru Malých Hoštic. „Máme pěknou opravenou náves. Na ní zůstal poslední neopravený dům z 19. století. Patřil drobnému rolníkovi. Usedlost nebyla využívána a chátrala. Předchozí vedení města rozhodlo, že ji odkoupí. Vzhledem k tomu, že je ještě v původním stavu, vznikl nápad na skanzen,“ řekla starostka. Výkup nemovitosti nakonec platil opavský magistrát. Hoštice pak budovu nechaly za 3,5 milionu korun zrekonstruovat.

Část spodního patra dnes slouží knihovně, která se tam přestěhovala z nevyhovujících prostor. Zbytek už užívá skanzen. „Nainstalovali jsme tam nábytek, který se v chalupě našel. Chceme ukázat, jak se dříve bydlelo,“ uvedla starostka. Opravena je i půda. Právě její část je věnována archeologickým nálezům. Vykopávky se v obci prováděly v 70. letech a v roce 2006. Nálezy potvrzují, že tam lidé žili už 4000 let před naším letopočtem. Část půdních prostor je věnována i řemeslům, která se v obci provozovala.

V budoucnu starostka plánuje i rozvoj okolí skanzenu. Postavena by tam měla být replika pravěkého obydlí. Kromě chýše se ale uvažuje i o stavbě pravěké pece, ve které se vypalovala keramika. „Chceme vše propojit s edukačními programy. Zaměřit se na historii a na to, co se u nás v minulosti při archeologickém výzkumu našlo,“ řekla Konečná.

Skanzen podle ní má ale plnit i společenskou roli. V jeho okolí se konají kulturní akce. Má se zapojit i do organizování vánočních či velikonočních slavností.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi