Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vyhazov a 2,5 roku vězení! Trest pro tyrany, kteří ušikanovali učitelku na pražské škole

Autor: Saša Vetkovská - 
22. února 2016
14:21

Kdo bude potrestán za šikanu učitelky Ludmily V. (†55) na průmyslové škole na Třebešíně v Praze? Konečné slovo by mohly mít soudy a ve hře je i milionové odškodné.

Krutý konec kantorky Ludmily V. zaměstnává policii, pražský magistrát jako zřizovatele školy, ministerstvo školství i školskou inspekci. Co se týká tří studentů, čeká je nejspíš vyloučení ze školy. Jelikož už jsou za své činy sami trestně odpovědní, mohli by skončit i před soudem například za vydírání, útisk, ublížení na zdraví, výtržnost a v neposlední řadě i pronásledování.

„Jedná se o přečiny, u nichž je horní sazba pět let odnětí svobody. U mladistvých ve věku od 15 do 18 let se trestní sazba snižuje na polovinu. Hrozil by jim tedy trest dlouhý maximálně 2,5 roku,“ říká renomovaný pražský advokát Jan Černý.

Rodina kantorky: Bude se soudit o miliony?

Za vodou ale není ani vedení školy či rodiče mladíků, a nejde jen o jejich dobrou pověst. I oni by mohli skončit před soudem, i když ne trestním. V tom, že šikanu ignorovali a nezasáhli včas, nebo že rodiče potomky neuhlídali, advokát trestný čin nevidí, zato by je ale mohla celá tragédie přijít draho.

„Dcera a matka poškozené by se mohly v civilním řízení domáhat náhrady škody za nemajetkovou újmu, tedy za bolest, kterou smrtí jim blízké osoby utrpěly,“ objasňuje advokát Jan Černý.

Video Žáci utýrali učitelku: Vedení školy tutlá šikanu a zastrašuje studenty! - Blesk TV
Video se připravuje ...

O jak vysokou částku by se mohlo jednat, nelze říci. „Podle nového občanského zákoníku není stanovena hranice. Záleží jen na tom, jak by svou újmu doložily, ať už znaleckými posudky či výpověďmi lidí z okolí rodiny apod., a na rozhodnutí soudu,“ dodává Černý.

Částka se může pohybovat od stovek tisíc až po miliony. Vzhledem k tomu, že Ludmila V. rodinu zajišťovala materiálně, mohly by pozůstalé požadovat i odškodnění za újmu majetkovou.

verca21 ( 23. února 2016 10:16 )

Vše začíná výchovou v rodině ! Pokud si budou mnohé dětičky myslet, že jsou nepostižitelní, pokud budou mnozí rodiče před dětmi nadávat na učitele, lepší to nebude !!! A tím nesnižuju odpovědnost školy !!!

slecnadashwoodova ( 23. února 2016 02:13 )

tak!

slecnadashwoodova ( 23. února 2016 02:11 )

a na zodpovednost by sa mal brat aj ten vypeceny direktor skoly, vedel o vsetkom!!!

vlaku ( 22. února 2016 22:40 )

 Vedení školy hraje mrtvého brouka. Bojí se vyhazovu. Všechny možné tresty bych aplikoval. Doufám, že by to splnilo exemplární řešení.

subrosa1976 ( 22. února 2016 21:38 )

Když čtu o této kauze, mám jediné řešení - zavřít je na vlastní náklady a dát jim v kriminále pořádnou čočku od zkušenějších! Všichni tři zaslouží pořádně dostat až jim budou vlasy strachy šedivět před očima!! Z takových zmetků rostou vrazi a další havěť!!! Rodiče by měli za takové parchanty nést rovněž zodpovědnost a rodině by každý měl zaplatit 5 milionů, což i tak život nenahradí!!!!!!!!Ale jako varování pro další šmejdy!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání