Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Množírny posunuly laťku: Teď štěňata prodávají za výlohou přímo v obchodním domě v Českých Budějovicích

Autor: dce - 
9. února 2016
05:01

Ve zverimexech člověk zahlédne leccos – od běžných morčat a rybiček až po opičky nebo velké papoušky. Jinde ve světě zde zakoupíte i psa nebo kočku – a očividně už je najdete i v Česku. Jenže zvířátka nemají průkaz původu a dá se tak domnívat, že pocházejí z obyčejné množírny.

Taky jste si mysleli, že se to v Česku nesmí? Doposud prakticky nevídané praktiky prodeje šelem – tedy zejména psů a koček – ve zverimexu se rozmáhají už i u nás. Dalo by se říct, že na tom není nic špatného, jenže...

Jenže pes ze zverimexu nemá průkaz původu, který jako jediný zaručuje jistou ochranu pro kupce, ale i pro chov daného plemene. Nemluvě o jistém standardu zdraví psa. Štěňata bez průkazu původu často pocházejí z množíren, všeobecně by ale lidé každý chov, který není „hlídán“ zákonem a klubem chovatelů, neměli podporovat. Taková štěňata často končí na veterině dřív, než se u vás doma poprvé vyspí.

Fotografie ze zverimexu v Českých Budějovicích v obchodním centru Globus na internetu všechny pobouřily. V malé vykachličkované místnosti zde mají dvě štěňata údajně yorkshirského teriéra – psa a fenku. Jedno za 6 000 Kč.

Každý zkušený chovatel vám řekne, že čistokrevného psa od chovatele za takovou cenu nekoupíte. Psi „s papíry“ jsou mnohem dražší. „Psy máme od chovatelky z Českých Budějovic. Bohužel Vám nemohu říct odkud, to je ochrana obchodního tajemství,“ uvedla jedna ze zaměstnankyň obchodu. Doplnila ovšem, že průkaz původu psi nemají, protože zverimex nemá statut chovné stanice, aby takové psy mohl prodávat.

Zverimex prodejem psů a koček zákon neporušuje – petice uspořádaná před několika lety bohužel nic nezměnila. Lidé ovšem poukazují na fakt, že takto malá štěňata žijí v nevhodných podmínkách – celý den jsou pod umělým světlem, pravděpodobně nemají kromě vyklízení obytného prostoru žádný přímý lidský kontakt a v noci jsou v holé místnosti úplně sama.

Podle webových stránek zverimexu toto navíc není ojedinělá nabídka – psy a kočky mají v nabídce minimálně už od roku 2012. Podle místních byli na prodejně před nedávnem jiní psi – očividně jdou i zde na dračku. Dle měsíc staré fotografie je vidět, že psi nejsou udržováni v příliš velké čistotě – je možné, že každý „bobek“ neuklízí ani chovatelé, ale tento prostor mají denně na očích jejich zákazníci. Podle nich je podobný stav v prodejně běžný...

ginna15 ( 9. února 2016 16:13 )

Karel_klafunda alias kozel123 alias pavel219-evolution atd atd je zakomplexovanec největšího kalibru a světě div se, ten slizoun má i dítě syna debilní kreatura po ještě debilnejsim klafundovi a neumí ani na kole.. Je to zdegenerovana postižená rodina spinavců z Prahy co si léčí své komplexy na diskusích a skutečně tráví kočky i pejsky, chlubí se tím. Je to hovado bez mozku plné zloby a neskutečný srab... Ubožak a zkur vysyn!

verka1 ( 9. února 2016 12:42 )

policie a ostatní úřady, kteří by měli zasáhnout proti takovým množírnám, se chodí jen koukat...nějaké zákony je nezajímají.

vasek711 ( 9. února 2016 11:44 )

k-k: nekdo ti zase pochcal tvoji snidani..kriple.

zednik ( 9. února 2016 11:05 )

 Vypráskat bičet všechny ty majitelé množíren a konečně taky někho zavřít !!! Copak je tak těžké v naší malé zemičce zjistit kde všude jsou? Podívejte, jak se tap psům žije... https://www.facebook.com/Množírny-množitelé-v-ČR-veřejně-1378002612493052/ypráskat

anna1234 ( 9. února 2016 10:02 )

.. njn, číst a psát sice umí, ale jinak je člověk největší bestie na světě. Protože hrůzy co se dějí ty nikdy žádné zvíře nevymyslí. Ale člověk? ten bude vymýšlet jak co nejkrutěji! mučit, jak zabíjet atd. Člověku byl dán vyvinutější mozek, ale k čemu ho občas používá, nad tím rozum zůstává stát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání