Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

21 dětí skončilo po bruslení v Černošicích v nemocnici: Otrávily se oxidem uhelnatým

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
6. listopadu 2015
12:36

Na zimním stadionu v Černošicích u Prahy se ve čtvrtek udělalo nevolno dvěma desítkám dětí, které tam byly se školou bruslit. Lékaři u nich podle policie nic nezjistili, pouze jedno si nechali na pozorování. Podle hasičů se do budovy dostal oxid uhelnatý. Policie prověřuje, zda nebyl spáchán trestný čin.

Na stadionu bylo podle policejní mluvčí Jany Dětské asi 60 dětí, bruslit přijely z Řevnic. „Některým se začalo špatně dýchat, proto následně rodiče vyhledali lékaře. Jednalo se o 21 dětí, žádné kromě jednoho nebylo hospitalizováno. To jedno tam zůstalo spíše na pozorování,“ uvedla Dětská. Ředitelka řevnické základní školy Simona Škaloudová ale ČTK řekla, že hospitalizovány byly celkem tři děti.

Mezi rodiči se šířila informace, že se školáci nadýchali čpavku. Hasiči ale podle mluvčího Jaroslava Gabriela žádnou koncentraci čpavku na stadionu nezjistili. Upozornil však, že tam byli přivoláni až večer, kdy se na stadionu hrál hokejový zápas. „To byla informace z lékařské zprávy jednoho chlapce, že šlo pravděpodobně o poleptání čpavkem, ale není to prokazatelné,“ dodala Škaloudová.

Hasiči podle Gabriela naměřili na stadionu velmi malou koncentraci oxidu uhelnatého. „Závěr byl ten, že se tam pravděpodobně vlivem inverze dostaly zplodiny z okolních domů, kde topili tuhými palivy, nebo druhá možnost je nějaký stroj uvnitř haly, ale to není tolik pravděpodobná alternativa,“ uvedl mluvčí.

„Synovi se špatně dýchalo, večer se to zhoršilo. Nemohl dýchat, odkašlat,“ řekla ČTK matka jednoho ze školáků Alice Zavadilová. Ráno podle ní chlapcovy problémy pokračovaly. „Když jsem volala do Motola, tak mě už rovnou přepojovali na lékaře, věděli, o co jde, a říkali, že tam bylo v noci možná 15 dětí, které tam přijely na pohotovost,“ dodala. Lékař jí řekl, že syn musí být v klidu a problémy by měly postupně odeznít.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání