Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mladíka zabila karma v koupelně. Tři mladé ženy se přiotrávily

V Praze na Vinohradech se otrávil 24letý muž oxiddem uhelnatým z karmy (ilustrační foto)
V Praze na Vinohradech se otrávil 24letý muž oxiddem uhelnatým z karmy (ilustrační foto)  (Autor: Foto Blesk - David Malík)
Autor: ČTK - 
5. srpna 2015
10:38

Čtyřiadvacetiletý muž nepřežil otravu oxidem uhelnatým, který v úterý unikal z plynové karmy v pražské Vinohradské ulici. Další tři mladé ženy se přiotrávily a skončily v nemocnici.

Na Vinohradech kvůli hromadné otravě v úterý večer zasahovalo pět posádek záchranné služby. „Resuscitace čtyřiadvacetiletého muže, který byl v koupelně nalezen v bezvědomí a bez dechu, byla bohužel neúspěšná, pacient následkům otravy podlehl na místě,“ uvedla mluvčí záchranné služby Ernestová.

S příznaky intoxikace organismu byly do nemocnic převezeny další tři ženy, dvě ve věku 32 let, jedna třicetiletá.

Záchranáři varují, že současné horké počasí zvyšuje riziko otrav, protože se zhoršuje odtah komínem a spaliny se vracejí do místnosti. „V loňském roce evidujeme těchto intoxikací více než 60, z toho čtyři osoby zemřely na místě. Letos vyjížděli záchranáři zatím ke 38 případům, tři z nich byly smrtelné,“ poznamenala mluvčí Ernestová.

Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, čichem ho nelze poznat. V těle vytěsňuje z buněk a tkání kyslík. Jako první napadá mozkové buňky, otrava postupuje velmi rychle – příznakem je červenání kůže, bolest hlavy, závratě, zvracení, poruchy zraku a dechu, bezvědomí.

„Jde o zákeřný plyn, který není cítit, otrava probíhá nenápadně. Z tkání vytěsňuje kyslík a jako první napadá mozkové buňky, takže pacienti často umírají později v nemocnicích nebo jsou postiženi doživotními následky otravy,“ dodala Ernestová. První pomoc spočívá v rychlém přísunu čerstvého vzduchu, je nutno otevřít okna a důkladně větrat.

Zachránci by měli dbát na své bezpečí, otrava hrozí i jim. Postiženého by měli vynést na čerstvý vzduch a zavolat tísňovou linku 155, kde jim dispečerka poradí s dalším postupem. Otravám zabrání pravidelné odborné kontroly plynových spotřebičů a komínů, možností je také instalace čidla, které odhalí zvýšené množství oxidu uhelnatého v bytě.

deratizator ( 5. srpna 2015 12:47 )

Karma. Jako že v minulým životě byl zlobivej, tak teď mu to karma spočítala.

salto ( 5. srpna 2015 11:17 )

Karma, nebo plynový ohřívač?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání