Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Daňová Kobra v akci: Zajistila majetek za 170 milionů!

Tým daňové Kobry, která se specializuje na odhalování velkých daňových úniků, zajistil majetek za 170 milionů. Na snímku je ředitel útvaru Odhalování korupce a finanční kriminality SKPV Jaroslav Vild.
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
4. dubna 2015
11:03

V kauze údajných daňových úniků na Kladensku se škodou 300 milionů korun zajistil speciální tým policie a finanční správy Kobra majetek v hodnotě 170 milionů korun. Hlavní část zajištěného majetku ale tvoří pohledávka za 115 milionů korun. Novinářům to ve Dvoře Králové nad Labem řekli představitelé týmu Kobra.

"Novinkou je zajištění majetku v hodnotě asi 115 milionů korun ve formě pohledávky jedné z těch společností za jinou společností stojící mimo celou tu organizaci," řekl dnes novinářům ředitel útvaru Odhalování korupce a finananční kriminality SKPV Jaroslav Vild. Podle policistů vyšetřování celého případu pokračuje, vzhledem k rozsahu trestné činnosti Vild odhaduje, že potrvá řádově měsíce.

V případu, který policie zveřejnila po zátahu na začátku února, je obviněno 29 lidí. Podle policie několik desítek obchodních společností údajně od roku 2011 vykazovalo vysoké obraty ze stavebních činností a každý měsíc uplatňovalo nároky na vyplacení nadměrných odpočtů DPH. Firmy, v nichž jako jednatelé údajně působili takzvaní bílí koně, však neměly vykonávat žádnou činnost, neměly vést účetnictví a měly vykazovat jen minimální pohyby na bankovních účtech.

Hlavním pachatelům v případě prokázání viny hrozí až deset let vězení. Zásah proti skupině z Kladenska s krycím názvem Uhlí začal 3. února. Členové Kobry zasahovali na 38 místech v Česku, zejména pak ve Středočeském kraji.

Tým Kobra funguje od poloviny loňského června. Tým od té doby oznámil rozkrytí daňových úniků při fiktivních obchodech s nanodisky, pohonnými hmotami nebo cigaretami. Další kauzy se týkaly daňových úniků v oblasti reklamy, při obchodech s toaletním papírem či vývozem tiskařských strojů. Celkem při těchto kauzách vznikly škoda za zhruba dvě miliardy korun.

lalia ( 4. dubna 2015 12:45 )

Tak to vidíte,pořád se krade,okrádá stát,ale aspoň teď co vládne ČSSD se to řeší vyšetřuje,trestá,to tady ještě před nimi nebylo.Nečas,Topolánek nedovolili nic,aby se nepřišlo i na ně.Snad na ně také dojde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání