Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Najdou je někdy?

Autor: INT - 
6. ledna 2005
05:01

Společnost Ringier věnuje zisk z prodeje pátečního vydání deníků Blesk a Sport a následujícího Nedělního Blesku na pomoc Asii postižené katastrofálním zemětřesením.

Ministerstvo zahraničí začalo prověřovat smrt dvou Češek na Srí Lance, o které Blesk včera informoval. Úřadům se však zatím úmrtí nepodařilo potvrdit ani vyvrátit. Katastrofa v jihovýchodní Asii si dosud podle ministerstva vyžádala jednu českou oběť. Pohřešováno je ale dalších 15 našich krajanů. Svědectví o úmrtí dvou Češek na Srí Lance přivezla do České republiky Lucie Martínková, která se v úterý z postižené oblasti vrátila. "Dvě ženy tam zemřely. Byly to Češky," prohlásila krátce po příletu. Obě ženy už mají být podle našich informací pohřbeny. Jejich totožnost ale není známa. Lucie nechtěla být konkrétní a ministerstvo zatím žádné informace nemá. "Případ prověřujeme. Je to ale jen svědectví. Na potvrzení úmrtí by musela být nalezena těla," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Pokud už ale byly ženy pohřbeny, může to být problém. Nenajde-li se tělo, budou za mrtvé prohlášeny až po roce od svého zmizení. V okamžiku, kdy se ale informace o smrti dvou žen na Srí Lance potvrdí, půjde o dva nové případy. Dosud totiž ministerstvo v zemi pátrá po jednom muži a jedné ženě. "Samozřejmě se může stát, že tam byli i lidé, o kterých se nikdy nedozvíme, protože je nikdo nehledá," připustil náměstek ministra zahraničí Pavel Svoboda. Dodal, že úřad požádal rodiny pohřešovaných o povolení zveřejnit osobní údaje zmizelých Čechů. Mělo by to pomoci v pátrání. Oběti zemětřesení včera uctil celý svět. V mnoha zemích byl státní smutek. I u nás zněly v poledne několik minut sirény, zvonily zvony, vlajky byly na půl žerdi.



Společnost Ringier, vydavatel deníků Blesk, Sport a Nedělního Blesku, věnuje zisk ze zítřejšího vydání deníků Blesk a Sport a ze zisku z prodeje následujícího Nedělního Blesku na pomoc Asii, postižené katastrofálním zemětřesením.

Konta na pomoc obětem katastrofy * Český červený kříž: účet 10030-7334011/0100, variabilní symbol 444 * Český výbor por UNICEF: účet 11771177/0300, variabilní symbol 800 * Česká katolická charita: účet 369-369369369/0800 u České spořitelny Praha 1. Variabilní symboly: 1071 - Indie, 1151 - Indonésie, 1711 - Srí Lanka. Při platbě složenkou uvádějte číslo účtu ve tvaru 3690369369369/0800. * Člověk v tísni: účet 991991991/0300 * ADRA: účet 85558555/0300, variabilní symbol 777 * Maltézská pomoc: pomoc určena thajské oblasti Khao Lak, účet 117700/0300, konto je u ČSOB * Dárcovská SMS: odeslat zprávu ve tvaru DMS ASIE na číslo 87777 (stejné pro všechny operátory). K tarifní ceně sms bude připočteno 30 korun + DPH, na pomoc obětem jde 27 korun. Počet poslaných SMS včera překročil jeden milión.
Čech přežil běsnění tsunami pod vodou Štěstí v neštěstí měl český instruktor potápění u thajského ostrova Phi Phi. Ve chvíli, kdy dorazily ničivé vlny tsunami, se totiž zrovna potápěl v moři. "Ani jsme nevěděli, že se něco děje. Jediné, co jsme cítili, byl silný tlak," popsal včera Blesku do telefonu. Jméno zveřejnit nechtěl. "O tom, že se něco stalo, jsme se dozvěděli až ve chvíli, když jsme přijeli na oběd do oblíbené restaurace a ta už byla pod vodou," upřesnil. "Na ostrově nezůstal kus železa pohromadě," doplnil s tím, že přišel o pár kamarádů. Byli mezi mrtvými i Češi? "Nevím o tom, ale nějací se stále hledají," dodal potápěč. Nyní se chystá odjet na Filipíny.
Proč má smrt vAsii dvě tváře? Běžná situace ze srílanského Banda Aceh. Buldozery zahrnují jámu, kde jsou stovky těl. Jména neznámá. Na druhé straně kontejnery se suchým ledem, kam se ukládají těla obětí ze zahraničí. Lékaři odebírají vzorky ze stehenních kostí a vkládají do těl čipy. Vše se snaží evidovat. Těla se potom třídí a odesílají do jednotlivých zemí. Proč má smrt v Asii dvojí tvář? Na Srí Lance (30 tisíc obětí) se mrtví třídí. "Oběti evropského vzhledu musejí na identifikaci do hlavního města do Kolomba. Domácí mrtvoly se balí do igelitu a hází do společných hrobů. Pouze ten, kdo si to může zaplatit, si vezme ostatky domů a sám pohřbí. Takových je ale velmi málo," popisuje praktiky jeden z domorodců. Další rozdíl je v péči o zraněné. Turisté jsou v nejmodernějších nemocnicích v Kolombu. Domácí jsou v přeplněných státních nemocnicích, které jsou většinou v naprosto dezolátním stavu. Chybějí lékaři, přístroje, léky. Někteří vesničané v Thajsku čekají několik dnů na pomoc. Přitom jejich vesnice nejsou tak vzdálené od turistických center. Je to příklad rybářské vesnice Baan Nam Khem, která se nachází pár kilometrů severně od proslaveného turistického centra Khao Lak. Polovina z 5000 obyvatel se pohřešuje. "Musíme udělat všechno pro to, abychom co nejdříve obnovili turistický ruch. Když se opět obnoví, potom se zbytku povede dobře," vysvětlil thajský ministr zahraničí Bhokin Bhalakula. Nejhorší situace je v Indonésii. "My musíme pohřbívat do společných hrobů. Nemáme žádné chladicí kontejnery a hrozí nám tu epidemie," prohlásil guvernér provincie Aceh Azwar Abu Bakar. Zástupci Červeného kříže mají ale problémy. Kvůli masovému pohřbívání se v podstatě vůbec neví, kolik lidí při katastrofě zahynulo a kolik z nich jsou cizinci. Mezi nimi mohou být bohužel také pohřešovaní Češi...
Asijské příběhy O zázraku může hovořit Rizal Shahputra (23). Devět dnů žil na otevřeném moři. Rizala spláchla tsunami ve chvíli, kdy poklízel mešitu. Muž se držel prkna a od smrti žízní ho zachránila dešťová voda a plovoucí kokosové ořechy. Celá jeho rodina se jinak utopila. Na moři ho nalezla japonská loď asi 160 kilometrů od pobřeží Acehu. Po katastrofě v Asii zůstaly tisíce sirotků. Děti jsou v šoku a nemluví. Sedí nebo postávají na pláži a vyhlížejí rodiče, které jim moře sebralo. To spolu s chaosem nahrává obchodníkům s dětmi. Včera v Malajsii nabízel muž k prodeji 300 dětí! Všechny pocházely ze zvlášť zničené provincie Aceh v Indonésii. Obchodníci se zaměřují na tří- až desetileté děti. Odvážejí je do Malajsie a Singapuru, kde jsou využívány k práci či prostituci. V thajském letovisku Khao Lak zachránili jednoho z dvojice delfínů, kteří uvízli v jezírku o rozloze 300x200 metrů a hloubce pouhých pěti metrů, jež přílivová vlna vytvořila asi 1,4 kilometru od moře. Nalezl je muž pátrající po své manželce. Německému jezdci F1 Michaelu Schumacherovi vzala vražedná tsunami bodyguarda. Burkhard Cramer zahynul na ostrově Phuket v Thajsku. Ničivý živel zabil pravděpodobně i dva jeho syny. Možná i to je jeden z důvodů, proč Schumacher věnoval obětem tsunami 10 milionů dolarů. Kde je švédský chlapec Kristian Walker (12)? Jeho dědeček s otcem před několika dny uvedli, že byl unesen z thajské nemocnice. Policie včera nevyloučila, že o žádný únos nemuselo jít. Zraněného chlapce podle této verze mohl z nemocnice odnést člověk, který mu chtěl pomoci. Bezpečnostní síly navíc prohlédly seznam pacientů ve všech nemocnicích v provincii Phang Nga, nikde ale nenašly Kristianovo jméno.
Statistika smrti Počet mrtvých: 155 000 Počet mrtvých cizinců: 397 Pohřešovaní cizinci: 6700 Počet mrtvých Čechů: 1 Nepotvrzený počet mrtvých Čechů: 2 Počet pohřešovaných Čechů: 15 Odhad dalších obětí v případě epidemií: 150 000

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání