Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kauza Nagyová: Soud zastavil stíhání zpravodajce Pohůnka

Zpravodajec Pohůnek se podle soudu nedopustil trestného činu.
Zpravodajec Pohůnek se podle soudu nedopustil trestného činu.  (Autor: Blesk - Zbyněk Pecák, ČTK)
Autor: ČTK - 
30. června 2014
13:29

Obvodní soud pro Prahu 1 zastavil trestní stíhání zpravodajce Jana Pohůnka v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Podle soudu jeho jednání není trestným činem. Žalobce se může proti rozhodnutí do tří dnů odvolat.

Zpravodajec Pohůnek čelil spolu s bývalými šéfy rozvědky Ondrejem Páleníkem a Milanem Kovandou obžalobě za zneužití pravomoci. Pro někdejší šéfku kabinetu a nynější manželku premiéra Petra Nečase Janu Nagyovou údajně sledovali Nečasovu tehdejší ženu Radku.

 

"Budeme čekat na to, jestli si státní zástupce podá stížnost, má na to tři dny," řekl televizi Pohůnkův právník Michal Hráský. Sám prý s Pohůnkem zhruba dva týdny nemluvil a páteční rozhodnutí soudu má k dispozici zhruba hodinu.

 

Podle České televize soud v pátek vydal ještě další dvě rozhodnutí. Mohlo by jít o další dva aktéry případu, tedy Páleníka a Kovandu.

 

Podle dřívějšího Pohůnkova vyjádření nešlo v případu Nečasové o sledování, ale o určitou modifikaci obrany proti sledování. Zpravodajci prý měli za úkol zjistit, zda Nečasovu tehdejší manželku nesleduje někdo jiný. Pohůnek také opakovaně tvrdí, že s Nagyovou nikdy nekomunikoval a jako voják pouze poslouchal příkazy svých nadřízených. "Byl mi vydán rozkaz a rozkaz jsem splnil. Byl jsem asi jediný důstojník v armádě, který je stíhán za uposlechnutí rozkazu," uvedl.

xcarodejka ( 30. června 2014 16:05 )

Myslím, že od voleb, kdy nastoupila ČSSD se některým ulevilo/ například MUDr Rath byl konečně propuštěn z vazby/ Ale, je to společensky zdravé, když rozhodování, které by mělo být v kompetenci pouze a jen vyšetřovatelů a soudů, zřejmě ovlivňují politici, respektive osoby navázané na ně? Provázanost politika a lobbisty jako tomu bylo v případě Bohma a Janouška by neměla být tolerovaná a aspo%n ne tak běžná a ne v takové míře.

jarda304 ( 30. června 2014 15:04 )

odškodné ať zaplatí Ištván, Šlachta a spol. ze svého, seberou si svých 5 švestek a rovnou by měli být žalováni za zneužití pravomoci veřejného činitele a násilné svržení vlády.

pavucinka ( 30. června 2014 14:54 )

Asi nejde jen o paní Nagyovou, ale o to, aby to nebyl pokyn k podobnému chování, které zůstane nepotrestané, pro jiné ve vysokých funkcích. Tady je hlavní problém, že rozhodování ovliňují šedé eminence, loutkoherci a výsledek je tedy už vlastně předem daný.

1946 ( 30. června 2014 14:36 )

 Už když se s tím začalo bylo jasné, že to vyšumí.Jak jinak v tomhle státě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání