Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Muž, který dopadl spartakiádního vraha, o taxivrahovi: Kdo ho práskne, toho zlikviduje!

Autor: vet, lvi - 
24. dubna 2014
18:11

Dusno v Praze jako před bouřkou houstne. Nikoli proto, že opravdu hrozí, ale kvůli tomu, že je čtvrtek. A taxivrah je pořád někde „mezi námi“. Policie se omezila na strohá, nicneříkající prohlášení a se setměním přijde opět strach. Blesk.cz proto oslovil bývalého šéfa pražské mordparty Jiřího Markoviče, který tvrdí, že policie může být nebezpečnému vrahovi na stopě už déle!

Policie nejprve médiím potvrdila spojitost dvou vražd taxikářů z 10. na 11. dubna s obdobným případem zastřelení taxikáře Petra S. (†42) z 30 ledna tohoto roku. Poté, jakoby uvalila na případ pomyslné informační embargo, které zavdalo příčinu nejedné teorii. Přitom právě policie velmi často žádá prostřednictvím médií veřejnost o spolupráci. „Je to výjimečně závažný případ, a tak se samozřejmě budou bránit podávat jakékoliv informace. Zveřejňovat příliš informací se totiž nevyplácí. Skutečně by mohli narušit vyšetřování,“ řekl pro Blesk.cz bývalý šéf pražské mordparty Jiří Markovič s tím, že pokud kriminalisté skutečně něco mají a pokud hovořili o identikitu, pak je to pro případ velice příjemná zpráva. „Jestliže mají šanci, že se k pachateli přiblíží bez pomoci médií, nebudou je vyzývat ke spolupráci a jeho podobu ukazovat,“ dodal Markovič.

Na konci minulého týdne skutečně policisté chtěli uveřejnit pravděpodobný identikit pachatele, od čehož nakonec upustili s vyjádřením, že podezřelého vyslechli a nejedná se o potencionálního vraha. To však neznamená, že zmíněnému utajovanému identikitu by nemohla odpovídat podoba jiného člověka.

Vrah se dá médii vyplašit i vydráždit

Podle Markoviče ale může být vymezující se prostor vyšetovatelů ještě jinak důvodný. A to čistě prozaický tím, že by mohl být vrah varován. „Obava, že by mohl zmizet, je reálná,“ zmínil pro Blesk.cz přičemž uvedl, že třetím možným rozměrem je možnost, že by mohl vrah někoho ve svém okolí opět ohrozit. „Ani to nemůžu vyloučit. Toho, kdo na něj cokoliv řekne, může chtít zlikvidovat. Tenhle vrah je schopen člověka zabít stejně klidně jako mouchu,“ zmínil bývalý elitní vyšetřovatel.

Důležité jsou pouze důkazy

Čistě hypotetickou otázkou tak zůstává, proč, když by kriminalisté kolem vraha „kroužili“, dávno ho nezatkli? „Je to strašně složitá záležitost. Pachatel se může schovávat, je to i logické. Mohou ale také hledat ještě další důkazy. Mezi podezřením a důkazy je obrovský rozdíl,“ zmínil Markovič s tím, že nejcennější poznatky mohou kriminalisté získat pouze z konkrétních a reálných bodů případu. „Nejdůležitější, je ohledání míst činů, nálezů těch aut, předpokládaných vztahů k těmto místům, co se našlo v těch vozech nebo naopak nenašlo apod. Nějaké konkrétní přepisové úkony existují, ale každý případ je svůj a odvíjí se podle konkrétní situace,“ uzavřel pro Blesk.cz Jiří Markovič.

Kdo je plukovník Jiří Markovič (72)

Vraždy řešil 26 let a 16 let vedl pražský tým vyšetřovatelů, se kterým „lovil“ pachatele těch nejzávažnějších trestných činů. Jeho tým držel světový rekord: Téměř sedm let po sobě totiž dokázal vždy objasnit všechny vraždy v Praze, což se v žádné jiné metropoli tak dlouho nikomu nepodařilo. V roce 1985 dopadl například „spartakiádního“ a sériového vraha Jiřího Straku. Dnes je Markovič v důchodu, většinu času tráví na své chalupě na Šumavě. Vydal knihu „Lovec přízraků“.

petrusaa ( 25. dubna 2014 12:45 )

Naprosto legálně,vůbec nemusíš mít zbrojní průkaz a můžeš postřílet půlku Prahy,jen musí být vyrobeny do r.1890,viděl si někdy třeba Švýcarské revolvery,to je krása,kam se hrabou současné.

petrusaa ( 25. dubna 2014 12:42 )

nechtěl jsem do něj zabrousit za pár tisícovek ti seženu plný kýbl funkčních 22 LR asi tak na pěti místech.

123automobil ( 25. dubna 2014 12:28 )

123automobil ( 25. dubna 2014 12:24 )

Zabibol,nebyl náhodou komunista?

zabibol ( 25. dubna 2014 11:08 )

Nějaký moc chytrý policajt. Nebyl náhodou komunista?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání